Nyitókép: Körkép.sk

 

Az oktatásügyi minisztérium több magyar nyelvű projektet is támogat a koronajárvány idején, melyek új módszereket hoznak a távoktatásba a nemzetiségi iskolákban. Emellett természetesen fontos, hogy az iskolákban fizikai formában is minél előbb folytatódhasson az oktatás. Az ehhez szükséges járványügyi előírások előkészítése a tárca részéről a karácsonyi szünetben is folytatódik, hangzott el Filip Mónika (SaS jelöltje) oktatásügyi államtitkár részéről, aki egyúttal a kinevezése óta eltelt eddigi időszak eredményeit is értékelte.

 

„A távoktatás olyan kihívás, amellyel az új kormány kinevezése óta szembe kell néznünk és folyamatosan odafigyelünk rá. A koronavírus miatt mindannyian kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a járványügyi helyzethez. Ezért örülünk annak, hogy támogathatjuk az új és innovatív oktatást a nemzetiségi iskolákban, ami segíti a tanárok mindennapi munkáját „

 

– mondta az államtitkár.

 

 hirdetes_300x300  
Filip Mónika (SaS jelölje) oktatásügyi államtitkár és a Komáromi Jókai Színház képviselője. Kép: Körkép.sk

 

Jelenleg az EDU TV videófelvételeinek előkészítése zajlik, amelyben a nemzetiségi iskolák mintegy 200 videót használhatnak majd távoktatási célokra!. A minisztérium mintegy 48 ezer euróval támogatta azokat a civil szervezeteket is, amelyek célja a távoktatás fejlesztése azokban az iskolákban, ahol magyarul vagy ruszin nyelven folyik az oktatás. Támogatásban részesült többek között a Synergic polgári társulás, amely célja a távoktatás színvonalának javítása a nemzetiségi iskolákban a Google for Education rendszer alkalmazásával.

 

A projekt másodlagos célja a hibrid oktatás kipróbálása az iskolákban a COVID-19 járvány első hullámában bevált gyakorlati tapasztalatok alkalmazásával. Egy másik projekt célja a tanárok támogatása egy külön online platform létrehozásával új videóanyagok formájában, amely többek között a szlovákiai magyarok történetével, illetve az online oktatás technikájával foglalkozik. Az említett projekt felelőse a Fórum Intézet.

 

Végül, de nem utolsósorban a Komáromi Jókai Színház színházi előadások formájában klasszikus irodalmi műveket mutat be a magyar irodalom tantárgyban online formában. Ennek részleteit a Körkép.sk kérdésére a színház illetékesei vázolták (lásd videónkat.)

 

Filip Mónika (SaS jelölje) oktatásügyi államtitkár. Kép: Körkép.sk

 

A „nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók regionális vagy multikulturális oktatásának támogatása 2020-ban” felhívás révén a minisztérium 33 egyedi projektet támogatott közvetlenül az iskolákban, az eddigi legmagasabb összeggel, 48 000 euróval. Ezenkívül a tanulók tanórán kívüli tevékenységük motivációjának növelésére az oktatási minisztérium felvette a Tompa Mihály és Dobré slovo versenyeket az országos versenyek listájára. Jó hír, hogy 2020. szeptember 1-jétől jóváhagyásra kerültna nemzetiségi iskolákban a honismeret és a zeneoktatás tantárgyak oktatási normáinak kiegészítése. Mégpedig az alapiskolák alsó tagozatai számára.

 

„A módosításnak köszönhetően a nemzetiségi iskolák tanulói jobban megérthetik saját nemzeti kultúrájuk értékeit, és tudatosítani tudják nemzeti identitásukat”

 

– jelentette ki Filip Mónika államtitkár.

 

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.