Nyitókép: ČTK/AP

 

A koronavírus-járvánnyal és a vakcinával kapcsolatos összeesküvés-elméletekben a V4-es országok közül Szlovákia polgárai hisznek a leginkább – derült ki a GLOBSEC nonprofit szervezet legújabb felméréséből.

 

A válaszadóknak csaknem a 40%-a hisz abban, hogy a COVID-19 megbetegedés nem létezik, és a koronavírus nem más, mint egy eszköz a társadalom manipulálására. A GLOBSEC felméréséből továbbá az is kiderül, hogy a koronavírus ellen a hazai polgároknak mindössze a 36%-a oltatná be magát. Az oltási készség azoknál a lakosoknál magasabb (57%), akik bíznak az állami szervekben.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez az eredmény rámutat arra, hogy a válság idején milyen fontos a jó kormányzás, illetve a nyilvánosság és a kormányon lévő autoritások közötti bizalom. Az állami szerveknek és a képviselőiknek mindent meg kellene tenniük azért, hogy javítsanak a kommunikációjukon és a társadalmon belül növekedjen a velük szembeni bizalom”

 

– mondta Miroslava Sawiris, a GLOBSEC elemzője és a tanulmány egyik társszerzője.

 

Demokráciát, de nem liberálisat

 

A szlovákiai polgárok 90%-a úgy véli, hogy a demokrácia egy jó rendszer az ország számára. Az adatközőknek azonban csaknem a fele úgy véli, hogy a liberalizmus (44%) és a Nyugat (48%) dekadens életmódot hoz magával, ami veszélybe sodorja az értékeinket és az identitásunkat.

 

 „Ezek az állítások gyakran démonizálják „a másikat“, alámossák az alapvető demokratikus értékeket, a régió politikai játékosai pedig gyakran élnek velük vissza. Ez polarizációhoz és kulturális háborúhoz vezethet“

 

– magyarázta Katarína Klingová elemző.

 

Továbbra is erős a „hatalmas szláv testvér“ koncepciója

 

A NATO-tagságot a hazai lakosság 61%-a támogatja, ami a 2017-es 43%-os eredményhez képest javulást jelent. A válaszadók 56%-a azonban úgy véli, hogy a NATO tudatosan provokálja Oroszországot azzal, hogy katonai bázisokat építenek az orosz határ környékén.

 

Az oroszbarát vonzalom elsősorban Szlovákiában, Bulgáriában, Szerbiában és Montenegróban erős. A megkérdezett szlovákiai polgárok 78%-a úgy véli, hogy továbbra is Oroszország a „hatalmas szláv testvér“.

 

Ennek következtében a megkérdezett szlovákiai polgároknak csupán az ötöd gondolja úgy, hogy Oroszország és Kína biztonsági veszélyt jelent Szlovákia számára. Dominika Hajdu elemző szerint az emberek többsége azt állítja, hogy Szlovákia túlságosan kicsi ahhoz, hogy ezek a nagyhatalmak érdeklődjenek iránta.

 

A felmérést kilenc országban: Bulgáriában, Csehországban, Montenegróban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Észak-Macedóniában, Szlovákiában és Szerbiában végezték el országonként minimum ezer adatközlő részvételével.

 

globsec.org/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!