Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Peter Žiga, volt smeres minisztert, jelenlegi parlamenti képviselőt (Hlas) a délelőtt folyamán a NAKA pozsonyi központjában hallgatják ki. Žiga ellen korrupció és megvesztegetés miatt emeltek vádat csütörtökön.

 

Ha a bíróság bűnösnek találná a politikust, kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

 

Žiga tagadja a vádakat.

 hirdetes_300x300  

 

Azt egyelőre nem tudni, a politikust hány korrupciós ügyben tartják érintettnek, a Denník N korábbi közlése szerint a nyolc hónapja börtönben tartózkodó Monika Jankovská volt smeres igazságügyi államtitkár azt vallotta, hogy Žiga megpróbálta lefizetni Katarína Pramuková legfelsőbb bírót százezer euróval, hogy a bősi vízerőmű perében az olasz ENEL ellen, a Szlovák Villamosművek javára ítéljen.

 

Így is történt, az ENEL azonban a bécsi nemzetközi döntőbíróságig is elment, de ott is vesztett. A dolog érdekessége, hogy Szlovákiát ott Radomír Bžán képvselte, egy Smerhez rendkívül közel álló ügyvéd, aki 64 millió eurót kaszálhatott volna az ügyleten. Csakhogy a sajtó megneszelte a dolgot, és mivel a Bžánnak megbízást adó MH Manažment Žiga tárcája alá tartozott, nagy botrány kerekedett belőle. Az ügyvéd végül kénytelen volt 17 millióval beérni…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.