Nyitókép forrása: sme.sk

 

Juraj Široký oligarcha korábban elutasította azokat a feltevéseket, amelyek összekapcsolták a Smer egykori tisztviselőjének asszisztensével, aki nem mellesleg lakást bérelt a Bonaparte luxusszállóban is. Ľubica Rošková, a keleti „grófasszonyként” emlegetett asszisztenséről van, Veronika Bernadičováról, aki nemrég egy olyan cég ügyvezetői posztját kapta meg, amely a Váhostav tulajdonosáé – írja az Aktuality.sk.

 

A grófasszonyt a kelet-szlovákiai gazdákat sújtó visszaélésekkel emlegették együtt, ma szubvenciós csalás elkövetése miatt folyik ellene büntetőper. Korábban a Smer magasrangú párttisztviselője volt.

 

Egykori asszisztensét a sajtó már korábban is együtt emlegette Širokýval, „papíron” is bemutatható kapcsolatot azonban az újságíróknak nem sikerült találniuk. Ez most megváltozott. A két személyt egy 2019-ben alapított cég, a Vajat Estate köti össze hivatalosan is, amely a statisztikai hivatal adatai szerint elsősorban saját vagy bérelt ingatlanok bérlésével foglakozik. A cég a nemrég bevezetett „egyeurós” részvénytársaságként jött létre. A vállalatban egyedül Bernadičová szerepel, mint az igazgatótanács elnöke.

 

 hirdetes_810x300  

A hivatalos adatbázisok szerint a cég végső kedvezményezettje Juraj Široký.

 

Nagy figyelmet keltő előzmények

 

Bernadičová nem először hívta fel magára a figyelmet. 2015-ben az akkor 24 éves parlamenti képviselői asszisztens 210 eurós havi fizetése ellenére is a Bonaparte egyik luxuslakásában lakott. A lakás hivatalosan egy ciprusi céghez tartozott, amely mögött  a Váhostav botránya utáni átszervezésben is megjelenő offshore cégek húzódtak meg, de például olyan cégek is, amelyek a Penta érdekeltségébe tartozó Dôvera tulajdonában voltak.

 

Juraj Široký szlovák oligarcha 25 évesen az ŠtB-nél kezdte, a rendszerváltás után a harvardi alapokként emlegetett kétes ügyletei után mesés vagyonra tett szert, és létrehozta a Váhostavot, birodalma zászlóshajóját, amely rendszeresen nyert el nagyösszegű állami megbízásokat. Ám épp ez a vállalat irányított nemkívánatos figyelmet az oligarchára.

 

Az állami autópálya-tenderekkel milliárdokat kaszáló cég tulajdonosi hátterét ciprusi, illetve Costa-Rica-i offshore cégek fedik el a kíváncsiskodók elől. A cég pénzügyi nehézségekbe került, és csak beszállítói, alvállalkozói töredékének akarta kifizetni tartozását egy átszervezésen belül. Végül a 30-ból ötven százalék lett, ami még így is elképesztően botrányos döntés volt a Smer kormánya részéről, amely a Váhostav és Široký kedvéért még a restruktualizációs törvényt is megváltoztatta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.