Nyitókép: aktuality.sk

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vizsgálati fogságban lévő Milan Lučanský egykori országos rendőrfőkapitány öngyilkosságot kísérelt meg kedden (december 29.). Az esettel kapcsolatban szerdán reggel Mária Kolíková igazságügyi miniszter tájékoztatta a nyilvánosságot.

 

Az első hírek szerint Lučanský pulóverével köthette fel magát, minek következtében beállt nála az agyhalál.

 

A sajtótájékoztató során Milan Ivan, az országos fegyőrség igazgatója elmondta, hogy a börtönben amint észrevették, hogy Lučanský megpróbálta felakasztani magát, elsősegélyben részesítették a korábbi rendőrfőkapitányt míg kiértek a mentők. Ivan elmondása szerint az idáig átnézett kamerafelvételek szerint világos, hogy a fegyőrök nem hibáztak Lučanský esetében. Megerősítette, hogy sem a pszichológiai, sem pedig a pszichiátriai vizsgálatok nem támasztották alá, hogy Lučanskýnak öngyilkos hajlamai lennének. Még kedden is volt egy találkozója egy pszichológussal.

 

 hirdetes_300x300  

Lučanský a jelek szerint egy melegítőfelsőt rögzített a nyakához és az ágykerethez, hogy felakaszthassa magát. Bár az őröknek még sikerült őt újraéleszteniük, az agyhalál akkorra már beállt.

 

Milan Ivan felhívta rá a figyelmet, hogy a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé a rabok 24 órás megfigyelhetőségét, ugyanakkor nem egyedi eset, hogy a rács mögött lévők öngyilkosságot kísérelnek meg. „Idén 41 öngyilkossági kísérletünk volt” – mondta.

 

Ivan egyúttal jelezte, hogy lemond jelenleg betöltött pozíciójáról.

 

Mária Kolíková igazságügyi miniszter jelezte, hogy egy széleskörű független bizottságot hoz létre az eset kivizsgálására, melyben az ellenzék képviselői is helyet kapnak. Meg akarja szólítani az államfőt és az ombudsmant is.

 

Kolíková elmondta, hogy bár Lučanský korábbi balesetekor is felmerült, hogy nem akart-e öngyilkosságot elkövetni, nem volt semmilyen bizonyíték, ami alátámasztotta volna ezt. Sem orvosi szempontból, sem pedig az utólagos vizsgálatok alatt nem nyert tehát bizonyosságot ez a feltételezés. Mint fogalmazott, az első incidens után „gyakorlatilag a pszichiátriai osztályon” volt a korábbi rendőrfőkapitány. Kolíková szerint akkoriban nem adhatott részletes tájékoztatást Lučanský egészségügyi állapotáról.

 

Újságírói kérdésre a miniszterasszony elismerte, hogy gondolt a lemondásra az eset miatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ilyen öngyilkossági kísérleteket nem lehet teljes mértékben kivédeni.

 

A miniszterasszony elmondta, hogy 16:30-kor még ellenőrizték Lučanskýt, még szót váltottak vele, majd öngyilkossági kísérletre  16:39-kor került sor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!