Nyitókép forrása: aktuality.s

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter javasolni fogja a kormánynak a jelenleg korlátozó intézkedések szigorítását. Az új, keményebb rendelkezések várhatóan január 4-től lépnének életbe.

 

„A külföldi tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a nagyon szigorú korlátozások legalább néhány hétre történő bevezetése hathatós megoldás lehet a reprodukciós ráta csökkentésére”

 

mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a járvány csak alacsony esetszámok mellett kezelhető.

 

„A kemény intézkedések korlátozzák az elkerülhető halálesetek bekövetkeztetét, csökkentik a nyomást az egészségügyi intézményeken, és lehetőséget adnak az egészségügyi dolgozók és a szociális otthonok alkalmazottainak fokozatos vakcinázásához.”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a miniszter.

 

Előre nem látott körülmények

 

Úgy véli, hogy a szigorúbb intézkedések sem tudnák enyhíteni a járvány okozta nyomást annyira, hogy január 10-étől a járványszemafor a legsúlyosabb feketéről a skála valamelyik enyhébb besorolására váltson, például a bordó színre, amely lehetővé tenné az iskolai oktatást (igaz, továbbra is korlátozásokkal).

 

„A járványhelyzet Szlovákiában egyértelműen kritikus, a trend pedig borúlátó. Ráadásul a helyzetet tovább bonyolította néhány nehezen kezelhető körülmény, mint az hozzátartozók meglátogatása az ünnepek alkalmával vagy az új koronavírusvariáns megjelenése. Másrészről azonban a lakosság mobilitásának csökkenését érzékeljük az új rendelkezések és a szabadságolások miatt.”

 

magyarázta a miniszter. Szerinte a járványszakértők tanácsának előrejelzése, miszerint január 11-re 4500 kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzött lesz az országban, nem reális. Az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) előrejelzésére hivatkozva ő 3000-3500 beteget vár, ami viszont még mindig nagyon nagy kihívás lesz az egészségügy számára. A 4500 fős prognózist a legpesszimistább forgatókönyvben tartják csak elképzelhetőnek.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!