Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Frissítve: 19.56 Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint konstruktív kormányülés keretében tekintették át a rendkívüli járványhelyzetet. 2021 január 1-jén 05.00 órától a következő intézkedések lépnek életbe, melyek hatálya 2021. január 24-ig tart.

 

Az elfogatott új intézkedések:

 

Tilos a találkozás a közös háztartásban élőkön kívüli személyekkel. – Azaz megszűnnek a duplabuborékom

 

 hirdetes_300x300  

 

Betiltották a találkozásokat két buborékon kívül. Aki elhagyja a saját buborékját, és visszatér, otthon kell maradnia január 24-ig.

Bezárnak a sípályák.

Becsukják a templomokat.

Tilos az ételfogyasztás a szabadban, azaz a kiadóhelyek előtt is.

Természetbe csak járáson belül mehetünk.

Munkavégzés csak home office formájában (kivétel csak azokra vonatkozik, akiknek a munkaadója azt aláírja).

Ha a munkahely másik járásban van, az út oda és vissza megengedett.

A rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogja az emberek mozgását, de a helyzet sokkal súlyosabb annál, mintsem az ellenőrzés részleteit oldjuk.

 

 

Hivatalos! A kormány megszavazta: Éjféltől a síközpontok is bezárnak.

 

Az aktuális járványügyi helyzetet értékelve Krajčí elmondta:

 

Mivel az eddigi intézkedések nem hozták meg a kívánt hatást, a kormány ma egyhangúlag szigorú intézkedéseket fogadott el, melyet a járványügyi bizottság szakemberei javasoltak.

 

A jelenlegi helyzet az ünnepnapokban, amikor kevesebbet teszteltek, úgy tűnt

 

5 494 a 7 napos fertőzöttségi átlag. Az egész ország fekete zónában van. 25 százalék feletti a PCR tesztek esetében a pozitivitási ráta. Antigén tesztek esetében a pozitivitási ráta 8,8 százalék. Naponta átlagosan hamarosan 100 ezer feletti antigéntesztre kerülhet sor.

 

Január 11-hez 3500 körüli a kórházban várható betegszám. Csökken a szabad lélegeztetőgépekkel ellátott kórházi ágyak száma, melyből már csak 77 szabad ágy van az egész országban.

 

2 716 személy halt meg már eddig a járvány kirobbanása óta Szlovákiában.

 

Milan Krajniak (Sme rodina) szociálisügyi miniszter:

 

Érvényes, hogy minél hamarabb bevezetjük a szigorú intézkedéseket, annál hamarább lehet megszüntetni őket.

1 nap 2 nap előnyt jelent.

 

Minden munkáltatónak meg kell határoznia, kire van szükség a munkahelyen, és ki az, aki otthonról dolgozhat. Akik munkahelyre utaznak, igazolással kell rendelkezniük a munkaadótól.

 

Branislav Gröhling (SaS) arra hívta fela figyelmet, hogy minél fegyelmezettebbek leszünk az intézkedések betartása során, annál hamarább nyithatják meg az iskolákat.

 

„A helyzet, amibe kerültünk, közös felelősségünk. Indokolatlan a kérdés, hogy mit és hogyan fogunk ellenőrizni a járások között, amikor a helyzet ennél sokkal súlyosabb” – nyomatékosította Gröhling.

 

Mikas tiszti főorvos:

 

A járványügyi helyzet alakulása az elmúlt napokban elengedhetetlenné tette az új intézkedések bevezetését. Elmondta, hogy a Közegészségügyi Hivatal még ma közzéteszi az elfogadott intézkedéseket tartalmazó új rendeletet.

 

Krajčí elmondta, hogy a jelenlegi fázisban már nincs hova szogorítani. Ennél már csak a totális leállás a szigorúbb, amikor a nagyvállalatok is leállnak. Erre még nem kerül sor, de ott is minimalizálják azok számát, akikre szükség van a munkahelyeken.

 

Milan Krajniak kilátásba helyezte, hogy amint megérkeznek az antigéntesztek, várhatóan tesztelni fogják az iskolaköteles diákokat és tanárokat, azok megnyitása érdekében. Újságírói kérdésre válaszolva a szociálisügyi miniszter elmondta, hogy azért van most szükség a jelenlegi szigorításokra, mert nem volt elég antigénteszt a közösségi antigéntesztelésre.

 

„Hogy erre igény van a lakosság részéről, mindannyian láthatjuk”

 

– fogalmazott. Az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban elmondta, hogy eddig is az otthoni munkavégzás volt ajánlatos mindenkinek, akinél ez megoldható. A helyzet a mai kormányülés után annyiban változott, hogy immár az otthoni munkavégzés lesz a kötelező, a munkáltatónak kell meghatároznia, hogy kire van szükség fizikailag is a munkában (pl. pékeknek), akik igazolást kapnak a munkáltatójuktól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.