Nyitókép: MZ SR

 

Január folyamán 150 ezer oltóanyag fog Szlovákia rendelkezésére állni. Az újabb vakcinaszállítmány érkezése január 4-én várható. Ezután az oltóanyagokat hetente egyszer fogják Szlovákiába szállítani – tájékoztatott az egészségügyi tárca.

 

A tárca feltételezései szerint a sikeres regisztrációk után január folyamán már más gyógyszerészeti társságoktól is fognak vakcinák érkezni az országba. Szlovákiának 17,4 millió adag oltóanyag megvásárlására van lehetősége.

 

 hirdetes_300x300  

A minisztérium számításai szerint az országban megközelítőleg 3,3 millió polgárt kell beoltani a kollektív immunitás kialakításához, tehát annyit, mint amennyien részt vettek az országos tesztelésen.

 

„Ezt a mennyiséget időben szét kell osztani, az oltást pedig a legrizikósabb csoporttal kell kezdeni. Amennyiben két adag oltóanyagot fogunk felhasználni, 6,6 millió adagra lesz szükségünk. Az oltási tervnek ütemtervet, illetve az oltóanyag szétosztásának és az oltás kivitelezésének logisztikáját is tartalmaznia kell”

 

– mondta Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

 

Azokat az oltóanyagokat, amelyeket az ország nem fog felhasználni, beteheti egy ún. bazárba, amelyet szükség esetén más országok elvehetnek és felhasználhatnak.

 

A többi oltóanyagot 25 oltóközpontba fogják elvinni.

 

„Ahogy az ideiglenesen kialakított négy oltóközpont esetében, úgy ezekben a központokban is az egészségügyi dolgozók oltásával fognak kezdeni, hiszen ők vannak közvetlen kapcsolatban a covidos betegekkel. Ezután a meghatározott fázisok alapján fog folytatódni a lakosság oltása”

 

– pontosított a szóvivő. Az oltóközpontok számát folyamatosan 79-re fogják emelni.

 

Január 4-től a korona.gov.sk oldalon elérhető lesz az a regisztrációs nyomtatvány is, amelyen elsősorban az egészségügyi dolgozók regisztrálhatnak az oltásra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.