Nyitókép: reprofotó/Facebook

 

Annak ellenére, hogy a kormány csütörtök este úgy döntött, hogy pénteken hajnali 05.00 órától be kell zárni a templomokat, Árván néhány plébános nem tartotta tiszteletben a rendelkezéseket.

 

Például Trsztenán (Trstená) a YouTube-on közvetített online szentmisén látni lehetett, hogy hívők vannak a templomban.

 

 hirdetes_300x300  

Egy további, az interneten megjelent videón jól látszik, hogy a ljeszeki (Liesek) templomból szintén szentmiséről térnek haza a hívek, akik közül sokan még szájmaszkot sem viselnek.

 

 

A Szlovák Püspöki Konferencia magyarázza a bizonyítványát

 

Ezeket az információkat Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője is megerősítette az Aktuality.sk hírportálnak. Kramara szerint voltak olyan emberek, akik reggelig nem regisztrálták az életbe lépő új rendeleteket, nem követték a híreket, illetve nem tudták helyesen interpretálni azt, hogy melyik rendelet mikor lép életbe.

 

„Időközben kommunikációs erőfeszítést végeztünk annak érdekében, hogy a megfelelő információ az összes plébánoshoz eljusson, és az óvintézkedések már mától gyakorlatba lépjenek“

 

– mondta a szóvivő.

 

A Szlovák Püspöki Konferencia állásfoglalása szerint a plébánosok magán szentmiséket celebrálhatnak a hívők nélkül, és ezek streamelése is lehetséges. Egyúttal azt is megjegyzi, hogy a templomban hat fő vehet részt, de a nyilvánosság nem tartozik ide.

 

A regionális hivatal semmilyen kivételről nem ír

 

A trsztenái plébánia a közösségi oldalán a kompetens személyekkel való konzultációra hivatkozott. Hogy kit értett kompetens személyek alatt, nem konkretizálta.

 

Az alsókubini székhelyű Regionális Közegészségügyi Hivatal weboldalán semmilyen kivétel nem szerepel arról, ami Trsztenán vagy a közeli falvakban engedélyezte volna a szentmisék megtartását.

 

A tiszti főorvos áltat kiadott rendelet szerint a regionális hivatalok nemhogy enyhíthetnek, hanem még pluszban szigoríthatnak a rendeleteken.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.