Nyitókép forrása: facebook.com

 

A 2020-as év kivételesen nehéz év volt – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő újévi beszédében, amelyben nagyra értékelte a koronavírus elleni harcban részt vevő tudósok munkáját. Felszólította az embereket, hogy a vakcinák vonatkozásában is bízzanak a szakértőkben. A járvány kapcsán Čaputová kiemelte az önkéntesek, az egészségügyi goldozók, a fegyveres erők, a rendőrök, tűzoltók és pedagógusok munkáját és kiállását is, de említést tett az olyan frontvonali munkakörökről is, mint az eladók és gondozók.

 

Felszólalásában leszögezte, hogy a korrupció elleni harc és az igazságszolgáltatás szavatolásában nagyobb előrelépések történtek a 2020-as évben, mint az azt megelőző néhány évben összesen.

 

Az államfő szerint a járvány utáni időszak megalapozásához elsősorban a bizalom helyreállítására van szükség. Emlékeztetett, hogy az ország idén önálló államiságának 29. évébe lép.

 

 hirdetes_300x300  
Közös erővel

 

Úgy véli, az új évben „egyesítenünk kell erőinket” annak érdekében, hogy az uniós újjáépítési alapból érkező „példanélküli nagyságú anyagi segítséget ne vesztegessük el”.

 

„A többmilliárd euró, amelyet a következő években Szlovákia az Európai Uniótól szerezhet, nem csak a koronavírus okozta válság következményeinek felszámolásában segíthet nekünk, hanem orvosolhatja sebezhetőségünket és ellenállóképességünk hiányát”

 

fogalmazott az államfő. Hangsúlyozta az oktatás reformjának szükségességét, a gazdaság megújítására és az innovatív beruházások, új technológiák fejlesztésére szólított fel. Kiemelte a klímavédelmi célok teljesítését is. A szegénység elleni harc fontosságára is kitért:

 

„Szlovákia csak akkor állhat talpra, ha koronaválsággal sújtott, legkisebb jövedelemmel rendelkezőket is felsegítjük”

 

mondta.

 

A bizalom helyreállítása

 

Čaputová szerint az ország számára fontos célkitűzések előtt előbb a lakosság bizalmát kell helyreállítani.

 

„Az emberek figyelmét a „ki tehet róla?” kérdésről vissza kell terelnünk a „hogyan oldhatjuk meg” kérdés irányába. Az elmúlt napok és hetek eseményei csak bizonyították ennek a feladatnak a fontosságát”

 

fogalmazott. Mint mondta, el kell érni, hogy az emberek bízzanak abban, hogy válság idején az állam segít rajtuk, a politikusok döntései a legjobbak és időben érkeznek, valamint a lakosok jóléte és nem az egyéni érdekek motiválják a politikai versenyt.

 

Higgyünk a szakértők szavának

 

Az államfő beszédében külön kiemelte a tudósok munkáját a koronavírus elleni harcban, az embereket pedig felszólította, hogy bízzanak a szakértők szavában a koronavírus elleni vakcina kapcsán is.

 

„Attól függ a kollektív immunitásunk kialakulása és a megszokott életvitelünkhöz való visszatérés ideje, hogy mennyi embert vagyunk képesek meggyőzni az oltás fontosságáról a vírus elleni harcban”

 

jelentette ki. Méltatta az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, katonák, tűzoltók munkáját, ahogy az eladó, ápolók és pedagógusok munkáját is.

 

Korrupció elleni harc

 

Čaputová szerint az elmúlt évben a korrupció elleni harc terén többet ért el az ország, mint az azt megelőző néhány évben összesen. Kiemelte a teljes tagságában működőképes Alkotmánybíróságot, az újraszervezett Bírói Tanácsot, a Legfelsőbb Bíróság új vezetését és az új főügyész megválasztását.

 

„Olyan eseteket derítenek fel [a nyomozóhatóságok], amelyeket évekig söpörtek a szőnyeg alá”

 

mondta.

 

Túl sok politikai vita

 

Az államfő úgy véli, az elmúlt évben túl sok politikai vitának lehettünk tanúi.

 

„Nincs háború, és a társadalomban terjedő gyűlölet nem megoldás. A [járványellenes] intézkedések és a másképp gondolkozók nem az ellenségeink”

 

fogalmazott.

 

Čaputová részvétét fejezte ki mindenkinek, aki az elmúlt évben vesztette el hozzátartozóját. Emlékeztetett, hogy sokaknak az elmúlt év az anyagi biztonság és a munkahelye elvesztésével járt. Nagyra értékelte a kormány anyagi támogatását a munkások és a vállalkozók irányába, hangsúlyozta azonban, hogy ezeket az intézkedéseket fejleszteni kell, hogy senki se maradjon ki támogatásokból.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!