Edina
  • HUF: 361.82
  • USD: 1.22
  • 5 °C
  • 12 °C
Belföld

Čaputová újévi beszédében: A 2020-as év kivételesen nehéz volt

Az államfő szerint a múlt évben a korrupció elleni harc terén többet értünk el, mint az azt megelőző években összesen

Nyitókép forrása: facebook.com

 

A 2020-as év kivételesen nehéz év volt – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő újévi beszédében, amelyben nagyra értékelte a koronavírus elleni harcban részt vevő tudósok munkáját. Felszólította az embereket, hogy a vakcinák vonatkozásában is bízzanak a szakértőkben. A járvány kapcsán Čaputová kiemelte az önkéntesek, az egészségügyi goldozók, a fegyveres erők, a rendőrök, tűzoltók és pedagógusok munkáját és kiállását is, de említést tett az olyan frontvonali munkakörökről is, mint az eladók és gondozók.

 

Felszólalásában leszögezte, hogy a korrupció elleni harc és az igazságszolgáltatás szavatolásában nagyobb előrelépések történtek a 2020-as évben, mint az azt megelőző néhány évben összesen.

 

Az államfő szerint a járvány utáni időszak megalapozásához elsősorban a bizalom helyreállítására van szükség. Emlékeztetett, hogy az ország idén önálló államiságának 29. évébe lép.

 

Közös erővel

 

Úgy véli, az új évben “egyesítenünk kell erőinket” annak érdekében, hogy az uniós újjáépítési alapból érkező “példanélküli nagyságú anyagi segítséget ne vesztegessük el”.

 

“A többmilliárd euró, amelyet a következő években Szlovákia az Európai Uniótól szerezhet, nem csak a koronavírus okozta válság következményeinek felszámolásában segíthet nekünk, hanem orvosolhatja sebezhetőségünket és ellenállóképességünk hiányát”

 

fogalmazott az államfő. Hangsúlyozta az oktatás reformjának szükségességét, a gazdaság megújítására és az innovatív beruházások, új technológiák fejlesztésére szólított fel. Kiemelte a klímavédelmi célok teljesítését is. A szegénység elleni harc fontosságára is kitért:

 

“Szlovákia csak akkor állhat talpra, ha koronaválsággal sújtott, legkisebb jövedelemmel rendelkezőket is felsegítjük”

 

mondta.

 

A bizalom helyreállítása

 

Čaputová szerint az ország számára fontos célkitűzések előtt előbb a lakosság bizalmát kell helyreállítani.

 

“Az emberek figyelmét a “ki tehet róla?” kérdésről vissza kell terelnünk a “hogyan oldhatjuk meg” kérdés irányába. Az elmúlt napok és hetek eseményei csak bizonyították ennek a feladatnak a fontosságát”

 

fogalmazott. Mint mondta, el kell érni, hogy az emberek bízzanak abban, hogy válság idején az állam segít rajtuk, a politikusok döntései a legjobbak és időben érkeznek, valamint a lakosok jóléte és nem az egyéni érdekek motiválják a politikai versenyt.

 

Higgyünk a szakértők szavának

 

Az államfő beszédében külön kiemelte a tudósok munkáját a koronavírus elleni harcban, az embereket pedig felszólította, hogy bízzanak a szakértők szavában a koronavírus elleni vakcina kapcsán is.

 

“Attól függ a kollektív immunitásunk kialakulása és a megszokott életvitelünkhöz való visszatérés ideje, hogy mennyi embert vagyunk képesek meggyőzni az oltás fontosságáról a vírus elleni harcban”

 

jelentette ki. Méltatta az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, katonák, tűzoltók munkáját, ahogy az eladó, ápolók és pedagógusok munkáját is.

 

Korrupció elleni harc

 

Čaputová szerint az elmúlt évben a korrupció elleni harc terén többet ért el az ország, mint az azt megelőző néhány évben összesen. Kiemelte a teljes tagságában működőképes Alkotmánybíróságot, az újraszervezett Bírói Tanácsot, a Legfelsőbb Bíróság új vezetését és az új főügyész megválasztását.

 

“Olyan eseteket derítenek fel [a nyomozóhatóságok], amelyeket évekig söpörtek a szőnyeg alá”

 

mondta.

 

Túl sok politikai vita

 

Az államfő úgy véli, az elmúlt évben túl sok politikai vitának lehettünk tanúi.

 

“Nincs háború, és a társadalomban terjedő gyűlölet nem megoldás. A [járványellenes] intézkedések és a másképp gondolkozók nem az ellenségeink”

 

fogalmazott.

 

Čaputová részvétét fejezte ki mindenkinek, aki az elmúlt évben vesztette el hozzátartozóját. Emlékeztetett, hogy sokaknak az elmúlt év az anyagi biztonság és a munkahelye elvesztésével járt. Nagyra értékelte a kormány anyagi támogatását a munkások és a vállalkozók irányába, hangsúlyozta azonban, hogy ezeket az intézkedéseket fejleszteni kell, hogy senki se maradjon ki támogatásokból.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket