Nyitókép: TASR/Roman Hanc

 

Kassán péntektől (január 8.) hétfőig (január 11.) ingyenes önkéntes tesztelést szerveznek. A tesztelés során százezer antigénteszt fog a teszthelyek rendelkezésre állni, jelenleg a kellő mennyiségű egészségügyi dolgozó bebiztosításán dolgoznak. Minderről keddi sajtótájékoztatóján Jaroslav Polaček, kassai polgármester tájékoztatott, aki azt is elmondta, a teszteléssel a kórházakat szeretnék tehermentesíteni, emellett a koronavírus terjedését is szeretnék megfékezni a városban.

 

A tesztelés folyamán 50 mintavételi pont fog a polgárok rendelkezésére állni, amelyek pénteken (január 8.) 16.00 órától 20.00 óráig, szombaton és vasárnap pedig (január 9. és 10.) 9.00 órától 17.00 óráig lesznek nyitva. Hétfőn (január 11.) csak egy mintavételi hely fog működni, mégpedig a Kukučín utcai Kultúrparkban, ahol reggel 9.00 órától 17.00 óráig fognak tesztelni.

 

 hirdetes_300x300  

A mintavételi helyek többsége az alapiskolákban kap helyet, a többi helyszínt a város a városrészekkel együttműködve fogja kialakítani. Nagy kapacitású mintavételi hely a Kultúrparkon kívül a magisztrátuson lesz. A polgármester elmondása szerint drive-in tesztelés nem lesz elérhető.

 

„A cél az, hogy elsősorban azokat a kassai polgárokat teszteljük le, akik nem tudják betartani a lockdownt, mivel a munkájukat nem tudják otthonról végezni”

 

– mondta a polgármester, aki azt is hozzátette: nagy érdeklődésre számít azoktól a személyektől, akik időseket vagy egészségkárosodott személyeket ápolnak.

 

„Nagyon örülni fogunk, ha ezek az emberek eljönnek. Másrészt hálásak leszünk, ha azok, akik otthon vannak és nincs szükségük tesztre, otthon maradnak, és meghagyják a teszteket azoknak, akiknek valóban szükségük van rá”

 

– tette hozzá.

 

A város a tesztelés megvalósításához egészségügyi dolgozókat keres.

 

„Arra kérjük az egészségügyi dolgozókat, hogy ha nem végeznek sürgős tevékenységet a kórházakban és találnak időt, akkor segítsenek nekünk. Természetesen nem ingyen várjuk el a segítséget – az egészségügyi dolgozó órabére 13 euró lesz, az adminisztratív munkaerőé pedig 7 euró”

 

– pontosított Polaček, aki azt is elmondta, hogy az érdeklődők a város weboldalán egy formanyomtatványon keresztül tudnak regisztrálni.

 

Pavol Jarčuška, az UNLP infektológiai osztályának szakembere szerint Kassán jelenleg olyan a helyzet, mint az országos tesztelés során a vírus által leginkább sújtotta régiókban. A járványügyi bizottság tagja szerint a tömeges tesztelés az egyik megoldás arra, hogy megvédjék a kassai kórházak fekvőhelyeit és súlyos betegeit. A másik megoldás az oltás.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!