Nyitókép forrása: bbc.com

 

A közegészségügyi hivatal és a tiszti főorvos is megszólalt a már Szlovákiában is azonosított, dél-angliai koronavírus-mutáció kapcsán. Összegyűjtötték a leggyakoribb kérdéseket.

 

Gyakran változnak a vírusok?

 

Minden vírus, beleértve a koronavírust is, idővel megváltozik. A vírusok esetében erre a változásra akkor kerül sor, amikor jelen vannak populációban. Megváltozhat a kórokozó jellege. A folyamat az evolúció természetes része, ami szokványosnak mondható, és önmagában nem ad okot az aggodalomra.

 

Világszerte eddig is több száz koronavírus-mutációt azonosítottak. A legtöbb azonban csak kevés változást indukált, és nem volt hatással a fertőzőképességre, a betegség lefolyásának súlyosságára.

 hirdetes_300x300  

 

Hogyan figyelik az új variánsokat?

 

A mutációk megfigyelésének legmegbízhatóbb módszere a szekvenálás. Az egészségügyi minisztérium az ünnepek között adta át a laboroknak azokat a mintákat, amelyek – mint utóbb kiderült – tartalmazták a B.1.1.7 névvel ellátott koronavírus-mutációt. A mintákat a laborok szekvenálták (azonosították a DNS-lánc nukleotidsorrendjét), így szúrták ki az új variánst a minták között.

 

A Szlovákiai Közegészségügyi Hivatal a minták alapos ellenőrzésén kívül ellenőriz minden Nagy-Britanniából érkező utast, a rendeletben előírt karantén betartását, és az ezt követő PCR-tesztelést – legalábbis ezt állítja a Közegészségügyi Hivatal közleményében.

 

A minisztérium egyébként arra számít, hogy az új mutáció a következő hetekben több szlovákiai régióban is felbukkanhat.

 

Mit lehet tudni az mutációról

 

A Közegészségügyi Hivatal szerint az új variáns nagyjából 70 százalékkal fertőzőképesebb (ezt a britek állapították meg a dél-angliai terjedésből  – a szerk.), és magasabb reprodukciós rátája is van, nagyjából 0,4 ponttal. Összehasonlításképp, Szlovákiában hosszú ideig 1,35 körül mozgott a reprodukciós ráta, az új vírus ezt 0,4-gyel fejeli, az 1,75. Vagyis 100 fertőzött 175 másik embert fertőz meg, 275 újabb 480-at, és így tovább.

 

Az új mutáció sokkal inkább a 60 év alattiaknál mutatkozik, különösen a gyermekeknél. Korábban megjelent információk szerint ép azért, mert az Európa szerte bevezetett lockdown miatt a vírus kénytelen volt a szabadabb mozgású gyerekekre „szakosodni” – akik a lezárások ellenére iskolába jártak, így köztük könnyebben terjedhetett.

 

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy befolyásolná az eddig kifejlesztett vakcinák hatékonyságát, vagy súlyosabb lefolyású betegséget okozna.

 

Kimutatják a tesztek az új mutációt?

 

A Közegészségügyi Hivatal erre a kérdésre úgy válaszolt:

 

„A szlovák laborokban található tesztek érzékenyégét nem szabadna csökkentenie az új brit variánsnak, így azt ki kellene a teszteknek mutatnia”

 

A sok felétételes mód ellenére hozzáteszik, hogy azokkal a tesztekkel adódhat probléma, amelyek az úgynevezett S-gént célozzák meg, de Szlovákiában kevés kivétellel az E-génre és RdRp-génre érzékeny teszteket alkalmaznak.

 

Hogyan védekezzünk az új koronavírus mutáció ellen?

 

A mutációk kapcsán a közegészségügy azt javasolja, hogy azok terjedését a forrásnál fel kell tartóztatni. Be kell tartani a higiéniai előírásokat, a gyakori kézmosást, a fizikai távolságot, viseljünk maszkot. És persze, minél több embert oltanak be, a vírus annál kevésbé lesz képes terjedni.

 

 

INFORMÁCIE K VÝSKYTU NOVÉHO „ANGLICKÉHO“ VARIANTU VÍRUSU NA SLOVENSKU

Výskyt vírusu SARS-CoV-2 s mutáciou, ktorú vedci…

Közzétette: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 2021. január 5., kedd

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!