Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Január 11-én hajnali öt órától szigorítják a kijárási tilalmat a Nyitrai járás egész területén. A szigorítás a munkába és természetbe járást, családtag kíséretét is érinti.

 

Kivétel: negatív Covid-teszt. A kormány azt javasolja a Nyitrai járásnak, hogy tesztelje le az egész lakosságot három egymást követő héten. Akik nem a Nyitrai járás lakói, de a járás területére lépnek, azoknak is negatív tesztre lesz szükségük (PCR – vagy antigéntesztre.)

 

A járásba való be- és kilépést alkalomszerűen a rendőrség is ellenőrizni fogja, minderről Marek Krajči (OĽaNO) egészségügyi miniszter tájékoztatott a kormány szerdai ülése után.

 hirdetes_300x300  

 

A nyitrai Jaguar Land Rover már holnaptól teszteli az alkalmazottait

 

Milan Krajniak szociálisügyi miniszter szerint jelen helyzetben nincs más megoldás, mint a szabad mozgás korlátozása.

 

Krajniak szerint a trencséni tömeges tesztelés segített a vírus terjedésének lelassításában, de nem volt olyan hatása, mint az őszi árvai tesztelésnek. Mint mondta, a tömeges teszteléssel együtt a kijárási tilalmat is szigorítani kell.

 

A legnagyobb nyitrai vállalat, a Jaguar Land Rover már holnaptól (január 7.) tesztelni fogja az alkalmazottait. Az alkalmazottaknak a negatív vírusteszt jelent majd kivételt a kijárási tilalom alól.

 

Krajniak azt is elmondta, hogy Nyitrán a nagy vállalatok többsége rendszeresen teszteli az alkalmazottait.

 

Újabb antigéntesztek érkeznek az országba

 

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter szerint jövő hét végéig újabb 2,6 millió antigénteszt érkezik az országba, az elkövetkezendő hetekben pedig újabb 5 millió.

 

A miniszter egyúttal arra kérte a koronavírus által leginkább sújtotta városok polgármestereit, hogy ne féljenek megszólítani a kormányt, és kérjék az óvintézkedések szigorítását.

 

A nyitrai polgármester reméli, hogy a tesztelés után visszatér az élet a normális kerékvágásba

 

Marek Hattas nyitrai polgármester elmondása szerint a kormány által jóváhagyott szigorítás alulról jött, és elsőként a nyitrai kórház igazgatója szorgalmazta.

 

Hattas bízik abban, hogy a tesztelés és a lockdown után csökkeni fog a fertőzöttek száma, a járásban pedig ismét visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

 

Krajčí szerint nagyon fontos, hogy mindenki, aki pozitív teszteredményt mutat, betartsa a szigorú karantént, a negatív teszttel rendelkezők pedig a járványügyi óvintézkedéseket.

 

Az egészségügyi miniszter egyúttal azt is megjegyezte, hogy a gyerekek 10 éves korukig kimehetnek a természetbe, ezt leszámítva azonban otthon kell tartózkodniuk.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Marek Krajci Nyitra

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.