Nyitókép: Reuters

 

A koronavírus elleni oltóanyag nem okozhat az emberi testben COVID-19 betegséget. Az oltóanyag genetikailag módosított, az immunitás kialakításához pedig nem tartalmaz élő vírust – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

 

Ahhoz, hogy a megfelelő védelem alakuljon ki, a Pfizer/BioNTech társaság vakcináját kétszer kell beadni, háromhetes intervallumban. A vakcinát a karizomba kell befecskendezni. Az oltóanyag beadásáról pedig minden beoltott személy igazoltást kap.

 

 hirdetes_810x300  

A COVID-19 megbetegedés elleni védelem hét nappal a második vakcina beadása után kezdődik. Az eddig ismert adatok szerint a 100 beoltott személyből 95 védett. Egyelőre azonban kérdéses, hogy ez a védelem meddig fog tartani.

 

„Mivel a védelem nem lép fel azonnal az oltás után, ezért fontos, hogy az oltás ellenére is védjük magunkat és környezetünket a szabályok betartásával”

 

– hangsúlyozta Eliášová.

 

Az oltásra a 18 éves kortól jogosultak a polgárok, kivételt képzenek a terhes nők. Aki megnövekedett testhőmérséklettel járó akut betegséggel küzd, azt csak a gyógyulás után olthatják be. Rajtuk kívül azokat a személyeket sem lehet beoltani, akik allergiásak az oltóanyag valamelyik összetevőjére.

 

„Nagyon óvatosnak kell lenni azoknak az embereknek az oltásánál, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, akik alacsony vérlemezkeszámmal rendelkeznek, illetve véralvadási zavarokkal küzdenek”

 

– pontosított Eliášová.

 

Az oltást mellékhatások is kísérhetik, amelyek általában az oltás utáni második napon jelentkeznek, és ritkán tartanak egy-két napnál tovább. A védőoltás beadása után fájdalom és dagadás jelentkezhet a szúrás helyén, emellett fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz is előfordulhat. A gyakori mellékhatások közé tartozik a szúrás helyének bepirosodása és az émelygés.

 

„A vakcinára való reakciók kis vagy közepes mértékben komolyak, és általában a második vakcina beadása után jelentkeznek. A fentebb említett mellékhatásokat az immunrendszer aktivációja okozza, nem a COVID-19 betegség tünetei”

 

– tette hozzá a szóvivő.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!