Nyitókép: ČTK

 

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz (ŠÚKL) hétfőig 67 bejelentés érkezett a koronavírus elleni vakcina okozta mellékhatásokkal kapcsolatban – tájékoztatott Magdaléna Jurkemíková, a hivatal szóvivője, aki azt is elmondta, hogy a 67 bejelentett mellékhatásból ötöt komolynak értékeltek. 

 

„Az egyik bejelentés folyamatos magas vérnyomásról szólt, két esetben ájulás előtti állapotról számoltak be, egy esetben anafilaxiás reakció történt, az ötödik bejelentés pedig émelygésről, hányásról és izzadásról szólt. Az allergiás reakciókkal kapcsolatos bejelentések olyan személyektől érkeztek, akiknek allergiás anamnézisük volt, így az állapotuk a korrekciós kezelés után helyreállt”

 

– pontosított a szóvivő.

 hirdetes_810x300  

 

Jurkemíková egyúttal azt is elmondta, hogy a gyakori, de nem komoly tüntetek közé az oltás helyének fájdalma, valamint a kar és végtagfájdalom tartozik. Ezenkívül az oltás mellékhatásaként jelentették a hőemelkedést, hidegrázást, fáradtságot, gyengeséget, fejfájást, izom- és ízületi fájdalmat is.

 

A szóvivő magyarázta szerint ezek a mellékhatások általában enyhék, rövid ideig tartanak, és a szervezetnek az oltásra való természetes reakciójáról tanúskodnak. Jurkemíková azonban azt is hozzátette, hogy az enyhe tünetek sem jelentkeznek mindenkinél.

 

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal szerint minden egészségügyi dolgozónak és regisztrációval rendelkező személynek kötelessége bejelenteni az oltóanyag mellékhatását.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.