Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A jelenlegi korlátozások fenntartása mellett a lockdown nagyon sokáig húzódott volna A covid-szemafor jelenleg az egész országot fekete zónába sorolja, ami azt jelenti, hogy valójában mindenkinek otthon kellene volna maradnia, és csak a kritikus infrastruktúrában dolgozók járhatnának munkába – mondta Marek Krajčí egészségügyi miniszter azzal kapcsolatban, hogy mi volt a hétvégi maratoni kormányülés előtti kiinduló pont. Krajčí az Expres rádiónak beszélt az előttünk álló intézkedésekről.

 

„Ahhoz, hogy érdemben aktiválni tudjuk a covid-szemafort, jóval többet kell tesztelnünk, többek között az új brit variáns miatt is”

 

folytatta. A nyitrai tesztelések kapcsán elmondta, hogy ott sikerült elég sok fertőzöttet kiszűrni, 52 százalékukat karanténba küldték,  köszönhetően az antigénteszteknek. Hangsúlyozta, hogy az antigénteszt épp akkor képes leginkább kimutatni bennünk a vírust, amikor a legfertőzöttebbek vagyunk.

 

A miniszter szerint ezért döntött úgy a minisztérium, hogy 250 mintavételi helyszínen fogják tesztelni az embereket a folyamatos szűrőtesztelés során.

 hirdetes_300x300  

 

Krajčí szerint az antigénteszt elvégzése után pár nappal is megfertőződhet valaki, ennek ellenére a mostani héten elvégzett antigéntesztet a hatóságok elfogadják a következő héten is. Mint mondta, az országos szűrésnek nem az a célja, hogy az egyes embereket mentesítsen a korlátozások alól, hanem hogy Nyitrához hasonlóan minél több aktuálisan fertőző személyt sikerüljön karanténba küldeni. (Egyszerűbben: lehet, hogy nem csípik el az összes fertőzöttet, mert időközben néhányan megfertőződnek, de a fertőző személyek egy igen nagy részét sikerül elkülöníteni, ezzel lassítani, ha nem megtörni a járvány terjedését).

 

Ha nem sikerül, marad a szigorú lockdown

 

„Ha minden jól megy, és az emberek nem kezdenek tiltakozni és nem jön létre valamilyen szuperfertőző körülmény, nagy valószínűséggel február 1-jétől a fekete helyett már bordó besorolásban lennénk a covid-szemaforban, és akkor már megnyithatjuk az iskolákat, akár az üzleteket is”

 

mondta Krajčí, hozzátéve, ha nem sikerül ide eljutni, akkor mindenáron ragaszkodni fog a szigorú lockdown fenntartásához. Mint mondta, a környező országokban jóval tovább akarják fenntartani a korlátozásokat, mint Szlovákiában – sokkal jobb járványmutatók mellett.

Egy bizonyos határt túllépve az egészségügyi miniszter kész lemondani 

 

A műsorvezető, Braňo Závodský a vasárnap esti sajtótájékoztató kapcsán megkérdezte, miért csak az OĽANO és a Sme rodina állt a kamerák elé bejelenteni az országos tesztelést. Krajčí erre reagálva elmondta,

 

hogy sem Richard Sulík (SaS), sem Veronika Remišová (Za Ľudí) nem tiltakozott az országos tesztelés döntése ellen.

 

Elmondása szerint Sulík csak online vett részt a kabinet ülésén, ezért hiányzott a sajtótájékoztatón, Remišová pedig eddig sem vett részt ezeken a sajtóeseményeken, egyébként pedig a szavazás során tartózkodott.

 

Beszélt arról is, hogy a karácsonyi ünnepek előtt miért nem vezettek be keményebb intézkedéseket. Mint mondta, az ominózus kormányülés rendkívül kellemetlen volt, de nem sikerült átültetnie akaratát.

 

„Én nagyon sajnáltam, hogy a kormány úgy döntött, ahogy, és azóta azt mondom, hogy ha újabb kompromisszumokra kényszerítenek, például a covid-szemafor kapcsán, amit a kormány már elfogadott, akkor én elmegyek a politikai lehetőségeim végső határáig, hogy megvédjem a covid-szemafort. (…)

 

mondta. A műsorvezető kérdésére megerősítette, hogy hajlandó akár lemondani is:

 

„Ha valaki azt hiszi, hogy jobban tudná vezetni az egészségügyi tárcát, akkor tegye”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.