Nyitókép forrása: körkép.sk/KZS

 

A szombati napon az ország 3791 mintavételi helyszínén tesztelték a lakosságot, több mint 20 ezer egészségügyi alkalmazott és adminisztratív munkaerő, illetve a fegyveres erők 2472 tagjának bevonásával. A tesztelés lebonyolításában részt vett 391 járási hivatali alkalmazott – beleértve a járási elöljárókat, és belügyminisztérium 100 válságkezelő egysége is – számolt be Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszterrel és Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszterrel közös vasárnapi sajtótájékoztatóján.

 

A szombati összesített eredmények szerint Szlovákiában szombaton 1 303 949 tesztet végeztek el, ebből 9979 volt pozitív, ami 0,77 százalékos pozitivitást jelent.

 

Matovič köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a művelet lebonyolításában. Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a tesztelés nagyon jól volt megszervezve. Jelezte, reméli, hogy február 8-ától az ország áttérhet a covid-automatára, vagyis az iskolák részlegesen megnyílhatnak, és több üzlet fogadhat majd vásárlókat. Krajčí szerint remélhetőleg a tesztelés során kiszűrt fertőzöttek karanténba helyezésbe segít csökkenteni a kórházakra nehezedő nyomást.

 

„Tudom, hogy bizonyos zárt közösségekben járványgócokat fedeztünk fel, meglátjuk, mely régiók állnak ezen a téren rosszul, és aszerint fogunk dönteni a járványellenes intézkedésekről”

 

 hirdetes_300x300  

mondta az egészségügyi miniszter.

 

A kormányfő hozzátette, hogy a vasárnapi tesztelés kapacitásait a dolgozók teszteléséhez igazították. Ha a végösszeg 1,5 millió főnél magasabb lesz, az azt jelenti, hogy a munkába járókon kívül is rengetegen mentek el tesztelni. Elmondása szerint az országban 1,5 millió olyan alkalmazott dolgozik, aki nap mint nap munkába jár.

 

Matovič szerint az önkormányzatok vegyesen ítélik meg a tesztelést, vannak, akik feleslegesnek tartják. A kormányfő szerint minden egyes letesztelt személy után az önkormányzat 5 euró visszatérítést kap az államtól, így ha sok embert tud megszólítani a település, akár nyereséget is produkálhat.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!