Nyitókép forrása: 

 

Az Tisztítótűz akció óta napvilágra került információk szerint a 2016-os választások előtt Norbert Bödör nyitrai oligarcha több személyt is megfigyeltetett, elsősorban az addig egypárti kormányzást gyakorló Smer érdekében. A megfigyeltek között szerepelt az akkori ellenzéki politikus Igor Matovič (OĽANO) és a volt belügyminiszter, Daniel Lipšic (akkor NOVA).

 

Bödör a szlovák sajtóban megjelent információk szerint Tibor Gašpar akkori országos főkapitányt kérte fel az ellenzéki politikusok megfigyelésére, de a feladatban részt vett Peter Hraško, a NAKA vezetője, és Róbert Krajmer, a NAKA korrupció ellenes részlegének igazgatója.

 

Az Aktuality.sk közlése szerint Bödör parancsára a rendőrségi csúcsvezteők két megfigyelőcsapatot hoztak létre. Az egyikben Ivan Bobocký volt, aki kedden tett vallomást a rendőrségen, illetve Milan Žáčik, aki szerdán került sorra. A másik csapatban a NAKA pénzügyi részlegének vezetője, Pavol Vorobjov és helyettese, Milan Mihálik volt. Mihálikon kívül mindegyikük együttműködik a rendőrséggel, ez utóbbi rács mögött van.

 

 hirdetes_300x300  
Célkeresztben Matovič és Lipšic

 

A rendőrség már eljárást indított a gyanúsítottak ellen, csütörtökön pedig meghallgatásra behívták Igor Matovič jelenlegi kormányfőt is, aki az ügy sértettjeiként tesz vallomást.

 

Vorobjov, Bobocký és Žáčik már tavaly decemberben beismerő vallomást tettek. Vorobjov védőügyvédje akkor azt mondta, hogy védence nyitrai szolgálata idején kapta ezt a megbízást, de szabadidejében foglalkozott vele, és csak 20 eurót kapott érte. Például az egyik kávézóhoz küldték, ahol Lipšicet kell megfigyelnie, hogy kivel találkozik ott és mit csinál. Az ügyvéd állítása szerint védencének nem volt tudomása róla, hogy egy bűnszervezett részeként cselekszik.

 

Ugyanebben az évben, 2015-ben került sor Matovič cégénél NAKA-razziára. A Regionpresst augusztus 12-én látogatták meg a kommandósok. A parancs szerint le kellett volna másolniuk a céges adatokat, ehelyett a rendőrség elvitte az egész céges szervert. Matovič ezekről az időkről úgy nyilatkozott, hogy feleségével gyakran volt az az érzésük, mintha valaki távollétükben járt volna a házukban és keresett volna valamit.

 

A Denník N-nek a kormányfő korábban elmondta, hogy olyan jeleket rejtettek el a lakásban, amelyek egyértelműen mutatták, ha valaki ott járt – és több esetben jelezték is a behatolást.

 

Időzítés

 

A Regionpressben történt razziára néhány hónappal azután került sor, hogy Matovič hangfelvételt készített Radoslav Procházkával, a magát ellenzékinek mutató Sieť akkori elnökével folytatott beszélgetéséről. A felvétel az elnökválasztási kampány előtti kampány során készült, és állítólag Procházka hirdetési felületet akart venni papír nélkül Matovičtól, hogy ne kelljen DPH-t fizetnie.

 

A rendőrség Procházka egész 2014-es elnökválasztási kampányát vizsgálni kezdte, és mindkét féltől kérte az ominózus hangfelvételek beszolgáltatását. Krajmer azt állította a sajtónak, hogy felszólították a feleket a bizonyítékok beszolgáltatására, később Gašpar rendőrfőkapitány azt mondta, a Regionpress elutasította a felszólítás teljesítését. Ezért volt szükség a razziára.

 

Matovič szerint a rendőrség eleve teljesíthetetlen kérést fogalmazott meg, a nyomozó ugyanis azt akarta, hogy mind a 600 ezer hirdetést fizikailag mutassák be, és csatolják mindegyikhez a vonatkozó számlát és szerződést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!