Nyitókép: TASR

 

Szlovákia február 8-tól vélhetően a Covid-automata szerint fog működni, ami azt jelenti, hogy előre meg lesz határozva, hogy mi, hogyan, milyen körülmények között és mikor lesz szigorítva, illetve enyhítve.

 

A Covid-automata három tényezőt vesz alapul: a fertőzöttek számát, a kórházi ellátásra szorulók számát és a reprodukciós számot.

 

 hirdetes_810x300  

Ez alapján kerül Szlovákia a veszélyeztetettség hét fázisának valamelyikébe. Mindegyik fázisban más szabályok érvényesek. A négy legrosszabb fázis az egész országra vonatkozik, a többi a járásokra.

 

A Covid-automata elindítására nagy valószínűséggel néhány nap múlva sor kerül, ám előtte több koalíciós párt is szeretne rajta módosítani. A Za ľudí, az SaS és a Sme rodina azt kérik, hogy az automatából vegyék ki a kötelező országos tesztelést.

 

Amennyiben február 8-án elindítják a Covid-automatát, egész Szlovákia vörös vagy fekete színben fog világítani – ez a legszigorúbb, illetve a második legszigorúbb fázist jelenti. Ennek értelmében hetente tesztelésen kell részt venni azért, hogy az emberek el tudjanak menni munkába.

 

Készítsük elő a táblázatot

 

A szemafornak hét színe van. Az első három színnél – zöld, sárga, narancssárga – regionális szinten, azaz az egyes járásokban lesznek érvényben különböző óvintézkedések. A következő négy szín egészen a feketéig súlyosabb járványügyi helyzetet jelöl országos szinten érvényes rendelkezésekkel.

 

Amennyiben az ország már most áttérne a Covid-automatára, akkor a második legrosszabb, vörös fázisban lennénk, ugyanis az utóbbi hétben átlagosan háromezerrel nőtt az új fertőzöttek száma, a kórházban kezelt páciensek száma pedig magasabb mint 2500. A reprodukciós szám azonban jobb a fekete fázisénál – jelen pillanatban 1-es szinten áll. Ahhoz, hogy az ország megmaradjon az adott fázisban, elég ha a három kritériumból kettő teljesül.

 

Fotó: MZ SR

 

Az ország a meghatározott kritériumok túllépése után mindig hétfőn lép át az automata magasabb fokozatába. Az alacsonyabb fokozatokba – amelyek az óvintézkedések enyhítését jelentenék – az ország csak tíz nap után léphet át, hogy a tiltásokat ne kelljen gyakran változtatni.

 

Az automata szerint jelenleg az egész ország területén kijárási tilalom lenne érvényben, a legközelebbi élelmiszeren és drogérián kívül más helyekre csak azok az emberek mehetnének el, akik hét napnál nem régebbi negatív teszteredménnyel rendelkeznek. A teszt ezenkívül a munkába menés feltétele is lenne.

 

Az iskolák közül megnyithatnának az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai, valamint az alap- és középiskolák végzős évfolyamai. Ezenkívül megnyithatnának a templomok és a színházak is legfeljebb hat fő részére, a többi tömegrendezvény megszervezése továbbra is tilos lenne.

 

Forrás: Nový Čas

 

A helyzet javulása után járási szintű szabályok lépnek érvénybe

 

Ha a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma nem csökken 1500 alá, de az újonnan regisztrált betegek hétnapos átlagos egy hét alatt 1000 alá csökken, akkor az országos szintű korlátozások véget érnek. Ezután azt fogják figyelemmel kísérni, hogy az egyes járásokban miként terjed a vírus. Azt, hogy az adott járás milyen színkategóriába kerül, sokkal bonyolultabban értékelik ki, mint az országos óvintézkedéseknél.

 

A legfőbb kritérium az lesz, hogy az adott járásban 100 ezer lakosra mennyi kórházi ellátásra szoruló beteg jut. Ezenkívül a járások színe attól is fog függeni, hogy az elmúlt héten milyen mértékben nőtt vagy csökkent az új esetek száma.

 

Néhány óvintézkedést még befolyásolhat a brit vírusmutáció, ami sokkal fertőzőbb a koronavírus eddigi törzseinél. Marek Krajčí egészségügyi miniszter azonban kijelentette, hogy a Covid-automatán legfeljebb szigorítani hajlandó, de változtatni nem.

 

A Covid-automat az egyes fázisokra vonatkozó szabályokkal együtt elolvasható ITT.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.