Nyitókép: Facebook/reprofotó

 

A szlovákiai kórházakban ápolt covidos betegek száma már nem növekszik olyan gyorsan, mint eddig – jelentette ki Marek Krajčí egészségügyi miniszter az aktuális járványügyi helyzettel kapcsolatban. Mindezek ellenére a páciensek száma továbbra sem csökken, a kórházakban jelenleg 3 626 betegek kezelnek.

 

Krajčí beszámolója szerint elsősorban Pozsonyban komoly a helyzet, ahol legkevesebb 400 páciens szorul ellátásra. Több pácienst más kórházba kellett elszállítani, mivel csak a mai nap folyamán 35 új esetet vettek fel a fővárosi kórházakba.

 

 hirdetes_300x300  

Az egészségügyi miniszter szerint a kórházak egyelőre meg tudnak birkózni a páciensáradattal, mivel az egészségügyi dolgozók már nem olyan magas számban fertőzöttek, mint korábban. Krajčí szerint jelenleg a dél-szlovákiai kórházakban a legnehezebb a helyzet, az ország északi része viszont stabilizálódott.

 

A miniszter szerint Szlovákia jelenleg a fekete fázisban van, ugyanis a kórházakban 3 626 személy fekszik, a pozitív esetek átlagos száma pedig 4 894 volt az elmúlt hétben. A reprodukció szám továbbra is 0,95 és 1,03 között mozog.

 

Ahhoz, hogy áttérjünk a bordó fázisba, a pozitív esetek heti átlagos számának 4 000 alá kell csökkennie, a kórházban kezelt páciensek száma nem lehet több 3 000-nél, a reprodukciós szám pedig nem mehet 1,15 fölé.

 

A koronavírus által leginkább sújtotta járások közé a Simonyi, Vágsellyei, Aranyosmaróti, Báni, Nagyszombati, Rozsnyói, Nagyrőcei, Galgóci és a Garamszentkereszti járás tartozik. Ez a kilenc járás a figyelmeztetés negyedik fázisában van. 41 régió a harmadik figyelmeztetési fázisban van, 20 pedig a második fázisban.

 

A miniszter szerint tény, hogy az országos szűrőtesztelés után sem csökkent az új fertőzöttek száma, de ez a brit mutáció számlájára írható. Amíg az őszi országos tesztelés során 58%-kal sikerült csökkenteni a fertőzöttséget,  addig a mostani szűrés során csak 23,2%-kal.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!