Nyitókép: rtvs reprofoto

 

Eduard Heger (OĽaNO) jelenlegi és Ladislav Kamenický (Smer) korábbi pénzügyminiszter volt a vendége a köztelevízió 5 perc múlva 12 című műsorában.

 

A téma a koronavírus-járvány és az állami támogatáspolitika volt.

 

„Ez egy győztes meccs, és a második félidőben járunk. A győzelmet a vakcina fogja jelenteni. Az, hogy életbe lép végre a Covid-automata, fontos dolog. Az ország legjobb szakértői hozták létre”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Heger. A miniszter megértéséről biztosította az embereket, akiknek továbbra is otthon kell maradniuk és lelkileg már belefáradtak a járványba.

 

Ladislav Kamenický szerint a kormány nem képes kezelni a helyzetet. Az ellenzéki politikus kritizálta a járványgörbe alakulását Szlovákiában, összehasonlítva az ausztriai állapotokkal.

 

„Az embereknek már pszichikai problémái vannak. Skizofrén helyzetben vagyunk, hiszen most vagyunk a legrosszabb helyzeten, és az intézmények nyitásáról tárgyalunk.”

 

–fogalmazott. Hozzátette, hogy a Smer ennek ellenére a mielőbbi iskolanyitást támogatja, de átgondolt intézkedések mellett.

 

„Nincs olyan politikus, aki fel lett volna készülve a jelenlegi helyzetre. Peter Pellegrini 16 fertőzött esetnél zárta le az országot, most 3500 fertőzött fekszik csak a kórházakban”

 

– mutatott rá Heger.

 

„ A kormány legfontosabb mandátuma a közélet megtisztítására, az igazságosság visszaállítása és a bűnösök börtönbe juttatására vonatkozik”

 

– tette hozzá.

 

Az OĽANO politikusa szerint okos lépés, hogy az iskolák adott helyzet szerint nyitnak meg, vagy maradnak zárva.

 

A legfontosabb szerinte, hogy az ipart megvédjék. Hogy a munkahelyeket megőrizzék, és az embereknek legyen hova visszatérniük munkába.

 

Kamenický a műsorban a tesztelést is kritizálta. Rámutatott, hogy sokan a tesztelés során fertőződhettek meg. Elmondta, hogy hiba volt megnyitni a határokat, mivel Nagy-Britanniából sok mutáns vírussal fertőzött jött haza.

 

Heger elmondta azt is, hogy a kormány az eddigi havi 120 millió euróról további havi 40 millió euróval növeli az állami támogatás mértékét az egyes járványügyi intézkedések terén.

 

Kamenický szerint ez kevés, jelenleg ugyanis a második legrosszabbak vagyunk Európában.

 

„A gasztro, a kultúra, a turizmus, a szállásadók köre nincs megfelelően felkarolva. Későn érkezik a havi plusz 40 millió euró, mert sokan már elküldték az alkalmazottakat”

 

– érvelt.

 

Heger erre azzal reagált, hogy 2009-ben, amikor a Smer alatt az előző válság kitört, 4,9 százalékos munkanélküliség növekedés volt. Most 1,2 százalék, ami azt mutatja, hogy hatékonyabb az állami támogatás.

 

„Jelenleg a GPD 60 százalékán áll az államadósság mértéke, ami már veszélyes határ. Ezért nagyon meg kell gondolni, mire mennyit adunk, mert minden állami támogatás a hiány rovására megy, amit a jövőben vissza fog kelleni fizetni”

 

– tette hozzá Heger.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!