Nyitókép: FonTech

 

Nőtt az oltási hajlandóság a szlovákiai polgárok körében. Míg decemberben csak a megkérdezettek 22,3%-a oltatta volna be magát a koronavírus elleni vakcinával, addig január végén/február elején ez a száma 39,8%-ra nőtt – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia, a MNFORCE és a Seesame felméréséből, amit január 28-a és a február 2-a között végeztek el.

 

A koronavírussal kapcsolatos tapasztalat is döntő

 

 hirdetes_300x300  

Gyakrabb az oltási hajlandóság azoknak a válaszadóknak a körében, akik súlyos lefolyású Covidon esetek át, vagy ismernek ilyen személyt a környezetükben.

 

„Ma már elérhetőek az EU által jóváhagyott koronavírus-vakcinák, Ön tervezi, hogy beoltatja magát” kérdésre a válaszadók 39,8%-a igenlő választ adott, ami a decemberi adatokhoz képest 17% százalékpontos növekedést jelent.

 

A megkérdezetteknek megközelítőleg a negyede (25,7%) azt nyilatkozta, „nem tudja”, hogy beoltatja-e magát, a válaszadóknak pedig több mint a harmada (33,5%) nem tart igényt a védőoltásra.

 

A veszélyérzet és végzettség is fontos szerepet játszik

 

Az oltási hajlandóság már jó ideje a koronavírus-járványtól való félelemmel is összefüggésben áll. Azok a válaszadók, akik a vírus miatt veszélyben érzik magukat, gyakrabban oltatnák be magukat.

 

Az oltási hajlandóság a férfiak körében már régóta magasabb, mint a nők körében. Azok a válaszadók, akik jelentős hajlandóságot mutatnak a koronavírus elleni oltás iránt, elsősorban a Pozsonyi kerületből (54,8%) és Pozsonyból származnak (58%).

 

Minél magasabb az illető végzettsége, annál nagyobb a hajlandóság az oltás iránt. Míg a főiskolai végzettségű válaszadók 55%-a oltatná be magát, addig az érettségivel rendelkezőknek a 41,8%-a, az érettségivel nem rendelkező válaszadóknak pedig csak a 32,7%-a.

 

 Nőtt a bizalom az oltóanyag iránt

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók kevésbé félnek attól, hogy a vakcina nagyobb problémákat okozna, mint maga a koronavírus. A félelmek a decemberi 29,6%-ról 21,8%-ra csökkentek.

 

Azok a válaszadók, akik a kormánypártokat választanák, sokkal készségesebbek az oltással kapcsolatban (a legnagyobb mértékben – 70,4% – az OĽaNO választói oltatnák be magukat). Az ellenzéki pártok közül az ĽSNS választói azok, akik a legalacsonyabb százalékban (8,2%) lennének hajlandóak beoltatni magukat az új koronavírus-vakcinával.

 

 „Az oltási hajlandóság minden bizonnyal a rosszabbodó járványügyi helyzettel és az egyre inkább növekvő félelemmel áll összefüggésben“

 

– mondta Robert Klobucký, a SZTA Szociológiai Intézetétől.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!