Nyitókép forrása: youtube.com/HN

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter megerősítette, hogy újra bevezetésre kerülnek a határellenőrzések, és a külföldről beutazók számára ismét kötelező lesz a 14 napos karantén. Azzal, hogy csak a nyolcadik napon lehet PCR-tesztet csináltatni, amelynek negatív eredménye esetén véget ér a zárlat. A miniszter egyúttal jelezte, hogy senkinek sem ajánlja a külföldi utazást, leginkább azért, hogy ne hurcolja be az országba a különböző variánsokat. A rendelkezések hétfőtől érvényesek.

 

Az ingázók számára 7 naposnál nem régebbi negatív tesztre (PCR vagy antigén) lesz szüksége a határátlépéshez, illetve igazolásra, hogy valóban ingázónak számítanak.

 

A miniszter szerint az aktuális európai járványügyi jelentések szerint az új koronavírustörzsek, főleg a dél-afrikai variáns, domináns típusok , vagyis kiszorítják a vírus eredeti törzsét és átveszik helyét a pandémiában, ráadásul a dél-afrikai mutáció képes lehet a fertőzésen egyszer már ettesett személyeket is ismét megfertőzni.

 

 hirdetes_300x300  

Minden külföldről érkezőnek ki kell tölteni az eHranica online űrlapját, még mielőtt a határhoz érne, ez alapján kerül majd karanténba. Ha nem akar otthoni vesztegzárba kerülni, hatósági karantént is kaphat. A nyolcadik napon kerülhet sor PCR-tesztre, amennyiben az negatív, a karantén véget ér. A karanténkötelezettség nem tesz különbséget országok között.

 

A rendelkezések alól az eddigi kivételek megmaradnak, de végleges formát majd a tiszti főorvos rendelete alapján ismerhetjük meg.

 

Krajčí senkinek sem ajánlja, hogy nem létfontosságú külföldi utakat vállaljanak. Ugyanakkor elmondta, hogy minden egyes külföldről beutazót tesztelnek a karantén keretében, ha a minta pozitív, akkor további vizsgálatokban megállapítják, hogy mely koronavírus variánsról van szó.

 

A mostani rendelkezés átmeneti, egyelőre február végéig tartják fenn (amennyiben szükséges), de a járványhelyzet alakulásától függően meghosszabbíthatják, vagy szigoríthatják is.

 

A miniszter szerint borítékolható, hogy torlódások alakulnak ki a határokon, mert minden egyes határátlépőnek igazolnia kell jogosultságát a beutazásra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.