Nyitókép forrása: cas.sk

 

Az autóiskolai oktatás gyakorilati és jelenléti része is újraindulhatott péntektől azokban a járásokban, amelyek a covid-szemafor szerint nem a legrosszabb fekete (7-es) besorolásba tartoznak. Ilyen járásból jelenleg 15 van az országban – lásd lejjebb térképünket.

 

Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter kiadta az ehhez szükséges rendeletet, amely tartalmazta az újraindulás feltételeit is.

 

A bordó (6-os) besorolású járásokban (ilyenből összesen 51 van) például csak akkor ülhet egy autóban az instruktor és a diák, ha mindketten rendelkeznek hét napnál nem régebbi negatív PCR- vagy antigénteszttel, és minden egyes diák után fertőtleníteni kell az autó belterét. 

 

 hirdetes_810x300  

Hasonló rendelkezések vannak érvényben a vörös (5-ös) besorolású járásokban is.

 

A fekete járásokon kívül újraindulhatott az elméleti oktatás is az osztálytermekben. A diákoknak és a tanárnak hét napnál nem régebbi negatív tesztre van szüksége, a bordó járásokban annyi szigorítás jár ehhez, hogy a tantermet csak 30 százalékban foglalhatják el, vagyis nagyjából a férőhelyek harmadában korlátozzák a befogadóképességet. A vörös besorolású járásokban 40 százalék a tantermek előírt maximális fogadóképessége, a rózsaszín járásokban pedig 50 százalék.

 

Természetesenen továbbra is köteles minden résztvevő betartani a higiéniai előírásokat és személyes távolságtartást (2 méter).

 

Az elméleti vizsgákon legfeljebb hat diák lehet jelen a teremben, természetesen továbbra is kell a negatív teszt. A gyakorlati vizsgán az autóban csak egyetlen diák tartózkodhat, egy instruktor és egy rendőr mellett.

 

A közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy minden rendelkezésről külön egyeztetettek a Közegészségügyi Hivatallal. Kiemelte, hogy gyakorlati oktatás nélkül aligha végezhető el az autóiskola, így megoldást kellett találni az ottani oktatás visszaállítására is. Ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy felelősségteljesen tartsák be a járványrendelkezéseket, hogy ne kelljen néhány hét után ismét leállítani az oktatást.

 

Továbbra is érvényes, hogy sikertelen vizsga esetén a tanulóvezetőnek sikerül letennie a vizsgát a törvény által előírt 12 hónapon belül a járványellenes intézkedések miatt, a határidő kitolódik a (a vizsgát ellehetetlenítő) korlátozó rendelkezések idejének hosszával.

 

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!