Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Több magyarlakta járás is kiugróan magas halálozási arányokkal rendelkezik. Az Egészségügyi Elemzések Intézetének adatai szerint a koronavírus halálos áldozatainak 1000 lakosra jutó száma a Szakolcai, Nagyszombati, Galántai, Nyitrai és Érsekújvári járásokban a legmagasabb. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy ezekben a járások a járvány elleni harc kulcsfontosságú kórházai találhatók, így a magas halálozási számok részben ezzel magyarázhatók.

 

Az IZA adataihoz hozzáfűzzük, hogy nem teljesek, csak február 13-ig terjednek (és arra a napra is vélhetően csak részadatok állanak rendelkezésre.

 

A február 16-án frissített járványstatisztikák szerint Szlovákiában 2015-én 6000 fő fölé nőtt a halálos áldozatok száma.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az alábbi kördiagramok a halál bekövetkeztének helyét mutatják meg nem szerint megoszlásban is. Az IZA négy fajta statisztikát vezet ezzel kapcsolatban: kórházban elhunytak száma, otthon elhunytak száma, szociális otthonban elhunytak száma és kórházba szállítás közben elhunytak száma.

 

 

A 2020-as évben a „normálisnál” tíz százalékkal többen hunytak el

 

Az azonosított koronavírusos halálesetek száma egy dolog, de nyilván vannak olyan halálozások, ami nem jelenik meg a járványstatisztikában. Az első hullám után ezért kezdték el összehasonlítani az általános halálozási számokat az előző évek adataival. Nem meglepő módon kiugró értékeket kaptak, és ősszel a briteknél például már kongatták is a vészharangot: a bevallottnál kétszer több lehet a koronavírus halálos áldozatainak száma. De mi a helyzet Szlovákiával?

 

A Statisztikai Hivatal legutóbbi közlése szerint  múlt évben a „megszokottnál” 5500 halálesettel többre került sor az országban, ami 10,2 százalékos eltérést jelent a trendtől. Ez több, mint puszta véletlen.

 

Ezzel az adattal egyébként Szlovákia az európai középmezőnybe tartozik. Az általános halálozási adatok kirívó eltérését tekintve Lengyelország van a legrosszabb helyzetben: 20,4 százalékkal több polgárát temette el, mint az előző évben, de Szlovénia (18,9 százalék), Bulgária (16,6) és Belgium (16,5) sem áll sokkal jobban. Csehországban 15 százalékkal magasabb a 2020-as halálozás, mint az előző évben volt. Magyarország a maga 7,7 százalékával viszonylag jó helyzetben van, Németország (5,1 százalék) és Finnország (1,8 százalék után).

 

Szlovákia esetében még egy adatot érdemes kiemelni: a legtöbb halálesetre az év végén került sor, a decemberi halálozási adatok 58 százalékkal voltak magasabbak, mint 2019 decemberében, ami elképesztően kirívó adat. Az már kevésbé meglepő, hogy „többlet” halálozás elsősorban a koronavírussal fokozottan veszélyeztetett korosztályokat érintette.

 

További járványstatisztikák

 

Az alábbi térkép az idén február 15-ig, PCR-teszt alapján azonosított fertőzöttek számát mutatja meg járásonként. Érdemes rámutatni a délnyugati járások fokozott érintettségére, illetve Nagyszombat megye járásainak számaira.

 

 

Ráadásként pedig kiszűrtük a tavaly októbertől elvégzett antigéntesztek összesített pozitivitási rátáját járásonként:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.