Nyitókép forrása: facebook.com/Polícia SR

 

Szlovákia szerdától hatályon kívül helyezte a kockázatos és kevésbé kockázatos országok listáját, és általános szigorító intézkedéseket vezet be minden külföldről érkezővel szemben. Az egyik ilyen feltétel, hogy csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni Szlovákiában (az antigénteszt nem lehet régebbi 48 óránál), majd 14 napos kötelező karantént kell kitölteni. A karantén során leghamarabb a nyolcadik saját költségre végezhető PCR-teszt, negatív eredmény esetén a karantén véget ér.

 

Az EU-ból és az EU-partner országokból (Nagy-Britannia, Liechtenstein, Svájc, Norvégia, Izland) beutazókra a fenti szabály vonatkozik. Az említett országcsoporton kívülről érkezők feltételei annyiban szigorúbbak, hogy a karantén csak negatív PCR-teszt ellenében érhet véget. Minden esetben érvényes, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyermekeket csak akkor kell tesztelni, ha az illetékes orvos azt előírja. Szintén általános szabály, hogy a karantén a háztartás minden tagjára vonatkozik.

 

A Közegészségügyi Hivatal rendelete szerint a külföldről érkezőknek kötelező kitöltenie a korona.gov.sk/ehranica oldalán található űrlapot, a légi úton érkezőknek kötelezően előzőleg online formában kell kitöltenie a formanyomtatványt. Minden beutazónak kötelessége értesíteni körzeti orvosát arról, hogy Szlovákiába érkezett.

 

 hirdetes_300x300  
Ingázók

 

A szomszédos uniós tagállamokba ingázó munkavállalókra, diákokra, hozzátartózóikat gondozó személyekre, a határ túl oldalán gazdálkodókra vagy ott hírközlő/tartalomszolgáltató/szerkesztő munkát végző személyekre a fenti szabályok nem érvényesek. Kilométeres korlátozás nélkül hét napnál nem régebbi negatív PCR- vagy antigéteszt ellenében átléphetik a határ. Tudniuk kell azonban igazolni útjuk célját és jogosultságukat: munkáltatói igazolással vagy a munkaszerződéssel, megbízási szerződéssel, gondozók esetén az orvos által kiállított igazolással, hogy hozzátartozójuk magatehetetlen. Ugyanez a szabály vonatkozik az edzés vagy professzionális mérkőzés miatt külföldre igyekvő vagy onnan érkező sportolókra is.

 

Mentesülnek a kötelező karantén alól azok az uniós vagy EU-partner (Egyesült Királyság, Észak-Írország, Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein) országokba és országokból ingázó azon személyek (tehát, a nem szomszédos országokból érkezők), akik legalább 14 napja megkapták a koronavírus elleni oltás második adagját, és ezt igazolni tudják, vagy van három hónapnál nem régebbi online vagy papír alapú (nem SMS) igazolásuk arról, hogy már átestek a fertőzésen.

 

Kritikus infrastruktúra

 

A karanténkötelezettség nem vonatkozik – negatív teszt felmutatása ellenében – a teherforgalmi szállítmányozásban dolgozó sofőrökre, a mentősökre, a temetkezési vállalkozásokra, a kritikus infrastruktúrában dolgozókra, és azokra a személyekre, akik orvosi beavatkozás, kezelés vagy diagnózis miatt mennének külföldre vagy érkeznek Szlovákiába.

 

A fenti szigorított határrezsim oka a koronavírus veszélyes mutációinak erőteljes jelenléte Szlovákiában.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.