Elemér
  • HUF: 362.38
  • USD: 1.21
  • 2 °C
  • 12 °C
Belföld

Kormányülésről jelentjük: a Za ľudí megvétózta a Szputnyik V vakcina beszerzését

A kormányfő a sajtótájékoztató végén elárulta, hogy a határozatot a Za ľudí párt vétózta meg.

Nyitókép: reprofotó/Facebook

 

80 ezer személy beoltására elegendő, 160 ezer vakcina érkezhetett volna Szlovákiában már a jövő hét folyamán, de nem fog. A legkisebb koalíciós partner, a Za ľudí ugyanis vétózta az ezzel kapcsolatos döntést a kormány csütörtöki ülésén.

 

A Szputnyik V beszerzését a szakemberekből álló járványügyi bizottság javasolta a kormánynak. Igor Matovič miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt napokban, hetekben hosszú órákat töltött az orosz vakcina beszerzéséről szóló tárgyalásokkal. Egyelőre úgy néz ki, hiába.

 

A Za ľudí vétója miatt Szlovákia nem vásárol orosz vakcinát. Helyes döntés született?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az országban továbbra is nagyon súlyos a járványügyi helyzet. A kijárási korlátozás ellenére nem sikerült csökkenteni a fertőzöttek számát – jelentette ki Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormányülés után.

 

„A kórházakba naponta újabb és újabb emberek érkeznek”

 

– mondta Krajčí azzal, hogy az egyetlen megoldás az oltás felgyorsítása.

 

A miniszter elmondása szerint volt egy előzetes megállapodásuk arról, hogy február végén leszállítják az első adag Szputnyik V orosz vakcinát, de a határozatot, sajnos, nem sikerült elfogadni, mivel az egyik koalíciós partner megvétózta. Az orosz vakcina önkéntes alapon állt volna az ország lakosságának rendelkezésére, azaz azt olthatták volna be vele, aki kifejezetten a Szputnyikot kéri.  A vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség vagy a Szlovák Állami Gyógyszerelleőrzési Hivatal jóváhagyását követően lehetett volna csak használni.

 

„Ebben a helyzetben az oltás felgyorsítása lenne a kulcsfontosságú megoldás”

 

– mondta Igor Matovič kormányfő a kormányülés után, majd hozzátette: a jövő hét folyamán 160 ezer orosz vakcina állt volna a rendelkezésünkre, ha az egyik koalíciós partner nem vétózta volna meg a Szputnyik V beszállítását.

 

 „Nagyon sajnálom, hogy az egyik koalíciós partner kijelentette, hogy Szlovákiában a Szputnyik vakcináról szót sem fogunk ejteni”

 

– mondta a kormányfő, majd a sajtótájékoztató végén elárulta, hogy a határozatot a Za ľudí párt vétózta meg.

 

„Úgy látszik, hogy ma a megoldáskeresés helyett a politikát helyzetük előtérbe”

 

– zárta a sajtótájékoztatót Matovič.

 

Remišová: A Za ľudí blokkolja a Szputnyikot, amíg az nem kap uniós jóváhagyást

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Attila Sz
2021. feb. 18. 21:54

Remisova? Ez a budos Libernyak"Soros bérenc"? Ő dönti el, hogy legyen Sputnyik Vakcina vagy se? Most mikor annyi az elhunyt a kórházakban, hogy"hutos kamionokat"kell bérelni az államnak a raktarozasukra?Egy ilyen Analfabéta emberre aki még az Európai Régionalis Fejlesztési alapból(kohéziós alap) sem tudta elintezni a Szlovákia részére felajanlott 1milliard eurót(baksis)!!!Magyarországon semmi gond a Sputnyikkal, Szerbia már Decembertől Sputnyikkal végzi a Védőoltast és az Osztrák Kancellár(Kurz) szinte könyörög Putyinnak a Sputnyik lincenceert! Hova jutottunk!? A maradék esze is elment a Szlovák kormánynak a Nagyszombati Bohoccal együtt?

Gömöri Betyár
2021. feb. 19. 08:18

Nem csoda hogy blokkolja,megtudta hogy ezt a gesztust a Magyar kormány tette ,ugyanis ez a 160 000 adag Magyarországra érkezik a jövő héten...

Szóljon hozzá!

Kövessen minket