Nyitókép: Claudio Furlan/LaPresse via AP

 

A COVID-19 megbetegedéssel küzdő szlovákiai páciensek számára elérhető a kezelés – jelentette ki Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője a Rendelői Szolgáltatók Szövetségének (ZAP) azon felszólítására, hogy biztosítsák be a hazai pácienseknek a szükséges gyógyszereket.

 

A szóvivő elmondása szerint az egészségügyi tárca február 2-án engedélyt adott a Colchicum-Dispert gyógyszer használatára a COVID-19 betegség korai gyógyítására.

 

 hirdetes_300x300  

„Tízezer darab Colchicum-Dispertet hoztak az országba, ami a covidos betegek gyógyítására alkalmas. A gyógyszer orvosi receptre kapható, és a szlovákiai gyógyszertárakban már hozzá lehet jutni“

 

– mondta a szóvivő.

 

Az egészségügyi tárca február 8-án hagyta jóvá a nem regisztrált Ivermectin gyógyszer használatát is a COVID-19 gyógyítására.

 

„Ezen a héten kilencezer darab érkezik belőle. Az egyik részét a kórházakba, a másik részét a gyógyszertárakba fogják szállítani. Ez a gyógyszer szintén orvosi receptre kapható“

 

– tájékoztatott Eliášová.

 

A tárca február 4-én a Dexamethasone használatát is engedélyezte, amelyből jelenleg ezer darab van a kórházakban, és a jövő hét folyamán további ezer darab érkezik.

 

A tárca szerint az Isoprinosine is elérhető, jövő héten pedig további 27 ezer darab érkezik belőle az országba. A gyógyszer az immunrendszer erősítésére szolgál és szintén orvosi receptre kapható.

 

Az Inomed gyógyszer szintén az immunrendszer erősítését segíti elő, és az előbbi gyógyszerekhez hasonlóan szintén orvosi receptre kapható. Az országba eddig 12 ezer darab érkezett, amit a gyógyszertárakba szállították szét.

 

A szóvivő tájékoztatása szerint a legközelebbi behozatalkor 20 ezer gyógyszer érkezik Szlovákiába.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.