Nyitókép forrása: ta3.com

 

Újabb érdekes információk láttak napvilágot az Állattenyésztő (Dobytkár)-ügy kapcsán. Egy új tanúvallomás szerint a SIS 2016-ban kinevezett korábbi vezetője, Anton Šafárik figyelmeztethette az ügy egyik főkolomposát, Martin Kvietik oligarchát arról, hogy a NAKA le akarja tartóztatni. Ha ez igaz, akkor Kviteiknek elegendő idő állhatott a rendelkezésre, hogy felkészüljön, befolyásoljon néhány tanút és megszabaduljon a bizonyítékoktól.

 

Anton Šafárikot 2016-ban nevezték ki a III. Fico-kormány idején. Hamar kiderítette a sajtó, hogy régió baráti kapcsolatban állt Andrej Danko SNS-es pártelnökkel (akkor házelnökkel). A nyilvánosság előtt addig gyakorlatilag teljesen ismeretlen Šafárik most Szlovákia történetének egyik legnagyobb korrupciós rendőrségi ügyében kapott mellékszerepet.

 

A Dobytkár-ügy az uniós agrártámogatásokat elosztó Agrárkifizetési Ügynökséggel (PPA) kapcsolatos korrupciós láncról szól, amelyen keresztül bizonyítottan több mint 10 millió eurónyi csúszópénz cserélt gazdát, pályázatok odaítéléséért cserébe.

 

 hirdetes_810x300  

Az Aktuality.sk beszámolója szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy anyagilag profitált volna a Dobytkár-üggyel kapcsolatos tranzakciókból, de az egyik tanút figyelmeztette, hogy a NAKA akcióra készül ellene. Martin Kvietik oligarcha feltehetően Šafáriknak köszönhetően időben tudott a rendőrségi akcióról ahhoz, hogy eltüntesse a terhelő bizonyítékokat.

 

Előkerült Lučanský neve

A tanú szerint Milan Lučanský akkori országos rendőrfőkapitány 2019 végén több potenciális gyanúsítottat is figyelmeztethetett arra, hogy rendőrségi akció készül ellene, köztük volt Martin Kvietik is. Lučanský azonban személyesen nem találkozhatott az érintettekkel, ezért közvetítőkkel küldte el az üzenetet. Kvietik közvetítője pedig nem más, mint a most emlegetett tanú, aki a Szlovák Titkosszolgálatnak dolgozott. A Lučanskýtól kapott információt továbbadta Anton Šafáriknak. Nem sokkal később aztán Kvietik hirtelen megjelent a SIS épületében.

 

Kvietiket végül 2020 áprilisában tartóztatták le és szigorított vizsgálati fogságba helyezték. A tanú mostani vallomásából a bíróság azt a következtetést vonta le, hogy az oligarcha, ha szabadlábon védekezhetne, befolyásolhatná a tanúkat és a vizsgálat menetét, ezért elutasította szabadlábra helyezési kérelmet.

 

Šafárik a sajtónak szűkszavúan reagálva tagadta a vádakat. Egyébként pedig Kvietik és Šafárik is az SNS-hez kötődik, amely 2016 után egészen a kormányváltásig vezette a mezőgazdasági minisztériumot, és így befolyással bírt a PPA felett is. .

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.