Nyitókép forrása: ta3.com

 

Folytatódik a politikai vita az orosz Szputnyik V szlovákiai engedélyeztetése kapcsán. Csütörtökön a kormány ülésén a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí „vétója” miatt a kabinet nem hagyta jóvá a Szputnyik V tagállami hatáskörben történtő engedélyeztetésének elindítását. Veronika Remišová pártelnök szerint az orosz vakcina csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélye esetén jöhet Szlovákiába. Pénteken Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter – akit egyáltalán nem lehet az oroszbarát politikusok közé sorolni – úgy nyilatkozott, hogy a Szputnyik V-t korai temetni, az OĽANO keresi lehetőségeket a beszerzésére. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a puszta vakcinavásárláshoz elegendő lenne Marek Krajčí egészségügyi miniszter aláírása is.

 

Remišová pénteki sajtótájékoztatón jelezte, nem érti, miért kellett volna az egész kormánynak áldását adnia az orosz vakcina megvásárlására – majd bevallotta, hogy a legfőbb problémája az, hogy Krajčí azt akarta, hogy az orosz vakcina vásárlásáért az egész kormány vállalta volna a felelősséget (e tekintetben az európai gyógyszerügynökségre is csak a felelősség áthárítása miatt hivatkozik). Matovičot „érzelmi zsarolással vádolta meg.

 

Párttársa, Mária Kolíková igazságügyi miniszter szerint egyetlen uniós tagállnak sem szabadna az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása nélkül engedélyezni a vakcina használatát.

 

 hirdetes_300x300  

Közben Peter Visolajský, orvos, az orvosi szakszervezet elnöke a Facebookon közzétett bejegyzésében arról írt, hogy ha valóban lehetőség van a Szputnyik V vakcinát nagy mennyiségben most megrendelni, akkor meg kell tenni, még annak a kockázata mellett is, hogy aztán nem kerülhet felhasználásra. Szerinte az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyásáig nem kellene használni a formulát – kivéve, ha valaki saját felelősségre használni akarja.

 

Moje včerajšie vyjadrenie k Sputnik V bolo k jeho výrobcovi a k politickým hrám okolo tejto vakcíny.

Môj názor, čo sa…

Közzétette: Peter Visolajský – 2021. február 19., péntek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.