Nyitókép: tasr

 

Szerdán, február 24-én 13 órától üléseznek a szlovák parlamenti képviselők. Egyik legfőbb programpontjuk a veszélyhelyzet meghosszabbításának jóváhagyása lesz. A legutóbbi törvénymódosítás szerint a kormány által 40 nappal meghosszabbított veszélyhelyzetet annak 20. napjáig meg kell erősítenie a parlamentnek is. A hosszabbításról a koalíciós képviselői klubok egyenként is tárgyalnak.

 

Hétközben az SaS elnöke, Richard Sulík jelezte, hogy nem tudja garantálni összes képviselőjük támogatását, leginkább valamiféle kompromisszumos megoldást szeretne, amivel lerövidülne a tervezett 40 nap, vagy az üzletek korábbi nyitását kényszerítené ki. Minden esetre az SaS képviselői hétfőn döntenek, a klub pedig ezután egységes álláspontra helyezkedik az ügyben.

 

Ondrej Dostál (SaS) szerint abban az esetben, ha a parlament nem támogatja a hosszabbítást, a kormánynak nem azt kellene keresnie, hogy miként kerülje meg a döntést, hanem hogy milyen módon kezelje a járványügyi helyzetet a veszélyhelyzet kihirdetésén kívül, például a Közegészségügyi Hivatal által hozott intézkedéseken keresztül.

 

 hirdetes_300x300  

A Sme rodina egyik képviselője, Patrick Linhart is jelezte, hogy ő biztosan nem támogatja a hosszabbítást. A Za ľudí  szintén kétséges, Juraj Šeliga elmondása szerint minden attól függ, hogy milyen indoklással kerül a téma az asztalra. A Smer biztosan nem támogatja a hosszabbítást, a Hlas még nem döntött.

 

Jogászok szerint amennyiben a parlament nem támogatná a veszélyhelyzet meghosszabbítását, úgy annak érvényessége azonnali hatállyal megszűnne. Ha a kormány ennek ellenére úgy döntene, hogy rögtön újra kihirdeti a veszélyhelyzetet, azzal szembe menne az alkotmánytörvénynek.

 

A veszélyhelyzet megszűnésével azonnal megszűnne a kijárási tilalom is, ezzel együtt nem lehetne megtiltani a békés gyülekezési jogot, ahogy az egészségügyi dolgozókat sem kötelezhetnék munkára.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.