Nyitókép forrása: reprofotó/markiza.sk

 

Peter Pellegrini (Hlas) parlamenti képviselő és pártelnök, valamint Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes vitázott a Markíza Na telo című politikai műsorában. A fő téma természetesen a Szputnyik vakcina engedélyezése volt, amelyet Veronika Remišová és pártja megvétózott a legutóbbi kormányülésen.

 

Bár Remišová korábban azzal védekezett, hogy a kormányon belül nincs vétójoga, utólag azért kiderült, hogy ebben az esetben mégis volt. A koalíciós tanácsban ugyanis van vétójog, és ha a kormányülés ideje alatt is, de a koalíciós tanácsi minőségben döntöttek a vakcina sorsáról.

 

A Za ľudí elnöke azonban továbbra is kitart amellett, hogy mindenképp meg kell várni az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, és ennek  a szabálynak nem csak az orosz, de minden vakcinára vonatkoznia kellene. Hozzátette, ha Marek Krajčí egészségügyi miniszter saját hatáskörben engedélyt is ad a vakcina használatára, a Za ľudí nem fogja javasolni az embereknek.

 

 hirdetes_810x300  

Vitapartnere, Pellegrini szerint azzal érvelt, hogy Szlovákia rendkívül rossz helyzetben van, ezért minden eszközt be kéne vetni., A Szputnyik körüli koalíciós vitát azonban csak színjátéknak tartja, szerint Matovič kormányfő így akar politikai pontokhoz jutni. Egyúttal kétségbe vonta, hogy Oroszország hajlandó volna Szlovákiának vakcinát adni:

 

„Mi azzal az információval rendelkezünk, hogy a gyártó nem adhat kétmillió vakcinát Szlovákiának, mert nincs elég kapacitása saját kereslete ellátására sem. Ha mégis, akkor néhány tízezer adagról lehet szó, ahogy Magyarországon vagy Szerbiában”

 

mondta. Mi azért megjegyezzük, Magyarország 40 ezer darab vakcinát kapott Oroszországból február elején, és a minap jelentették be, hogy 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag érkezik a következő három hónapon belül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.