Nyitókép: Shutterstock

 

Igor Matovič kormányfő és a járványügyi bizottság szerint Szlovákiának vásárolnia kellene az orosz Szputnyik V vakcinából, ezt a javaslatot azonban a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí megvétózta. A kormányfő örülne neki, ha Marek Krajčí egészségügyi miniszter kivételt adna az orosz vakcina használatára.

 

Az orosz oltóanyag nem kapott jóváhagyást az Európai Gyógyszerügynökségtől, de az oroszok egyelőre nem is kérvényezték a vakcina jóváhagyását. A SME kérdés-felelet formában összegyűjtötte az orosz vakcinával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, íme.

 

 hirdetes_810x300  
  1. Milyen a Szputnyik V orosz vakcina?

 

Egy COVID-19 elleni vakcináról van szó, amit 2020-ban a moszkvai Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztett ki. Az orosz egészségügyi minisztérium augusztus 11-én regisztrálta a vakcinát.

 

Ez a vakcina emberi adenovírust használ. Ez olyan típusú vírus, amely emésztőrendszeri és légzőszervi megbetegedést, gyulladást vált ki.

 

  1. Biztonságos és hatásos az orosz vakcina?

 

Nem tudni. A Lancet orvosi szaklapban 2021. február 2-án megjelent előzetes eredmények alapján az orosz vakcina hatékonysága 92%-os. Amennyiben ez igaz, akkor a Szputnyik V hatékonysága a Pfizer-vakcina szintjén mozog.

 

Peter Sabaka infektológus magyarázata szerint ezeket az eredményeket a vakcina klinikai vizsgálatának harmadik fázisában érték el, ami jó hírnek számít.

 

Vladimír Leksa, a Szlovák Tudományos Akadémia Molekuláris Biológiai Intézet laboratóriumának vezetője szerint két tudományos cikk alapján még nem lehet száz százalékos értékelést mondani a vakcináról. Mindkét szakember egyetért abban, hogy az orosz vakcina biztonságosságát és hatékonyságát az Európai Gyógyszerügynökségnek kell jóváhagynia.

 

  1. Mit értünk az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) alatt?

 

Egy olyan ügynökséget, amely tudományosan értékeli, ellenőrzi és jóváhagyja azokat a gyógyszereket, amelyeket az EU-ban használhatnak. Egyúttal az ügynökség a gyógyszerek hatékonyságát és biztonságosságát is vizsgálja. Az EMA döntését formálisan még az Európai Bizottság is jóváhagyja.

 

  1. A Szputnyik V vakcinát már jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség?

 

Nem.

 

  1. Miért?

 

Mert a Szputnyik V gyártója egyelőre nem kérte a vakcina regisztrációját az EU-ban.

 

Az EMA eddig semmilyen kérvényt nem kapott arra vonatkozóan, hogy vizsgálják át és engedélyezzék a Szputnyik V vakcina használatát. Mindemellett az is kétségeket ébreszthet, hogy az orosz gyártó nem teszi közzé a vakcinagyártással kapcsolatos összes információt.

 

  1. Mit akar most csinálni az EMA az orosz vakcinával?

 

Az EMA szerint a vakcinafejlesztők érdeklődésüket fejezték ki a vakcina előzetes átvizsgálása iránt. Ez a helyes gyártási gyakorlat ellenőrzésén keresztül fog zajlani a Szputnyik gyártójánál. Az EU szintjén egy európai ellenőrző csoportot fognak létrehozni, amelyben a szlovákiai Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) ellenőrei is részt fognak venni.

 

  1. Szlovákia az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása nélkül is használhatná a Szputnyikot?

 

Igen, amennyiben az egészségügyi minisztérium nem regisztrált gyógyszerként jóváhagyná a használatát.

 

  1. Mi alapján döntene az egészségügyi tárca a Szputnyik V használatáról?

 

A minisztérium szerint a szakemberek összes ajánlatát figyelembe fogják venni. Annyi biztos, hogy a szakemberek véleményén kívül fontos szerepet fog játszani az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL). A hivatal állítása szerint az egészségügyi tárca egyelőre nem kérte meg őket arra, hogy ítéljék meg az orosz vakcina hatékonyságát.

 

  1. Szlovákiának vásárolnia kellene az orosz vakcinából arra az esetre, ha az EMA jóváhagyja?

 

A szakemberek szerint Szlovákiának vásárolnia kellene az orosz vakcinából, hogy legyen belőle tartalék arra az esetre, ha az EMA jóváhagyja a vakcinát.

 

  1. Képesek az oroszok elegendő vakcinamennyiség legyártására?

 

A szakemberek szerint ezzel kapcsolatban vannak kétségek. Annak ellenére, hogy a Szputnyikot tavaly augusztusban hagyták jóvá, decemberig mindössze félmillió adagot gyártottak belőle. Márciustól azonban havi tízmillióra szeretnék emelni a legyártott vakcinamennyiséget. A szakértők szerint abban az esetben érdemes az orosz vakcinából vásárolni, ha több százezer adagot tudnak belőle adni, vagy lenne egy gyár, ahol elő lehetne állítani.

 

  1. Mennyi vakcinát kaphatunk az oroszoktól?

 

Igor Matovič kormányfő szerint június végéig kétmillió vakcina érkezhet, ebből az első szállítás során 160 ezer Szputnyik V vakcinát kaphatunk.

 

  1. Miért nem ért egyet a Za ľudí az orosz vakcina megvásárlásával?

 

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke azt állítja, hogy az orosz vakcinával csak azután lehetne Szlovákiában oltani, miután az EMA beregisztrálta. Ekkor lesz ugyanis egyértelmű, hogy egy biztonságos és hatékony vakcináról van szó.

 

  1. Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormány jóváhagyása nélkül is megrendelheti a Szputnyikot?

 

Igen. Nem regisztrált gyógyszerként az egészségügyi miniszter engedélyt adhat a Szputnyik V használatára.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.