Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Legalább tíz roma közösség van jelenleg is karanténban, a járvány kitörése óta összesen negyven romatelep került vesztegzár alá – közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Iveta Duchonňová romaügyi kormánybiztos.

 

A kormánybiztos elmondása szerint az érintett roma közösségek tagjai gyakran nem rendelkeznek olyan lakhellyel, ahol egyáltalán elképzelhető lenne az egyéni izoláció, de nem adottak az alaphigiéniai lehetőségek sem.

 

Duochoňová azonban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Közegészségügyi Hivatal úgy rója ki a közösségi vesztegzárat, hogy nem győződik meg a romatelepek lakóinak egyéni feltételeiről.

 

 hirdetes_810x300  

Úgy véli, hogy sok esetben a karantén miatt „kritikus élethelyzetbe” kerülnek a romatelep lakói, mert a közösségük bezárása miatt „nem tudják maguk előteremteni alapszükségleteiket”, ezért mélyebb válságba kerülnek, miközben a településeknek sincsenek erőforrásaik a helyzet kezelésére.

 

Duchoňová ezért felszólította a közegészségügyi hivatalokat és a tiszti főorvost, hogy döntéseiknél „maximálisan vegyék figyelembe a marginalizált roma közösség törékeny helyzetét”.

 

„Meggyőződésem, hogy az egyes döntéseket minden polgárra ugyanúgy kell vonatkoztatni, hogy ne nőjön a feszültség a roma és a többségi népesség között”

 

fogalmazott a kormánybiztos.  A roma közösségek vesztegzár alá vételét nemrég a most-hidas Mária Patakyová ombudsman is kritizálta, Maroš Žilinka főügyészt pedig felszólította, hogy ellenőrizze a közegészségügy vonatkozó rendeleteinek jogosság, és szükség esetén forduljon az alkotmánybírósághoz.

 

(Arról sem Duchoňová, sem Patakyová nem beszélt, hogy a higiéniai feltételeket, és az egyéni izoláció lehetőségét teljesen vagy nagyrészt nélkülöző romatelepek teljes vesztegzár alá helyezése helyett milyen módon lenne biztonságosan feltartóztatható a vírus terjedése – a szerk.)

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!