Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Belföld

Kiszivárgott: Ha a következő három hétben nem jön áttörés, teljesen lezárják az országot

Döntés előtt: Szigorított járványkezeléssel és észszerűbb szabályokkal kerülnék el a drasztikus országos vesztegzárat

Nyitókép forrása: sme.sk

 

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter a héten négy napon keresztül tárgyalt és egyeztetett a szlovák tudományos közösség járványhelyzetben érintett képviselőivel. Az biztos, hogy új intézkedések várhatók, de hogy pontosan milyenek, arra vonatkozóan keveset lehet tudni. A kommunikációs káoszt elkerülendő Krajčí sem mondott eddig többet annál, hogy a drasztikus válaszok előtt még kipróbálnak valamit.

 

A Denník N balliberális hírportál mellett a Pravda is megszerezte a tervezett intézkedések leiratát. A szakértők által összeállított csomagról a kormány a hétvégén fog tárgyalni.

 

A legfontosabb intézkedések között szerepel:

 

  • tesztelés helyett jöhet az öntesztelés – az iskolákban, cégekben, de küldenének ilyen tesztkészleteket a háztartásoknak is;
  • csak azok a gyerekek mehetnek iskolába, akik szüleinek muszáj munkába járni (hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre kérdés),
  • a körzeti orvosok irányelveket kapnak a betegek otthoni kezelésére vonatkozóan;
  • a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben később minden beltéri helyszínen kötelező lesz a FFP2-es maszkok viselése;
  • járáson kívül természetbe járni tilos lesz – jelenleg csak a fekete járásoknál érvényes ez a tiltás;
  • éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be

 

Az intézkedéscsomag elsődleges célja, hogy a következő három hétben áttörést hozzon a járvány elleni harcban a mobilitás csökkentésével, és megakadályozza az új veszélyesebb mutációk behurcolását.

 

Ha március 21-ig nem sikerül megfordítani a jelenlegi trendet, nem hozzák meg az intézkedések az elvárt eredményeket, akkor reális lehetőség van arra, hogy lezárják az egész országot, megállítsák az üzemi termelést, és keményebben korlátozzák az emberek mozgását.

 

Az intézkedések között szerepel a COVID-támogatás kiterjesztése, amellyel szeretnék ösztönözni a háztartás többi (nem fertőzött) tagját is a karantén betartására.

 

Ellenőrzések, keményebb elvárások a körzeti orvosok felé

 

A hatóságok fokozottan fogják ellenőrizni az intézkedések és karantén betartását, vélhetően a katonaság is részt vesz a szabályok betartatásában. Az ellenőrzésekről napi statisztikát vezetnének, amelyet naponta bemutatnak majd a nyilvánosságnak is.

 

A kórházak többsége élesen kritizálja a körzeti orvosokat, akik gyakorlatilag csak továbbterhelik a betegeket a kórházakra, akik nem győzik a covid-ellátást és a betegek folyamatos hullámát. A bírálatok egy része arra is felhívja a figyelmet, hogy a körzeti orvosok egy része jelentős összegeket realizál az antigéntesztekből és az általuk kiadott igazolásokból, de a betegek kezelésével már kevésbé törődnek.

 

Ezt a helyzetet orvosolandó az egészségügyi minisztérium kötelező érvényű irányelvet adna ki a koronavírusos betegek háziorvosi kezelésére és annak módjára. Ez elvileg tartalmazna egy olyan kitételt is, hogy a háziorvosnak kötelessége pontosan nyilvántartani a koronavírusos betegével folytatott kommunikációját.

 

A megyék feladatul kapnák, hogy alakítsanak ki weboldalt, amelyen a lakosok jelezhetik, hol, mely településeken nincs vagy nem elérhető az orvos.

 

Ha a járványszakértők akarata érvényesül, akkor a jövőben a felgyógyulásról szóló igazolást csak a tünetek hiányában és egyúttal antitestek megléte esetében adják ki.

 

Kötelező FFP2-es maszkok

 

Március elejétől az iskolákban, óvodákban és tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése, március 15-étől minden beltéri helyszínen FFP2-est kell viselni.

 

Az iskolába azok a gyerekek térhetnek vissza, akiknek szülei nem tudnak otthonról dolgozni. A diákokat hetente kétszer fogják tesztelni.

 

A munkások hetente kétszer öntesztelhetik magukat, a tesztkészleteket az állam biztosítja. Forródrótot hoznak létre az előírások munkahelyi megszegésének bejelentésére.

 

Öntesztelésre szolgáló tesztkészleteket a háztartások is kapnak, a pozitív eredményt PCR-tesztekkel erősítenék meg.

 

Megszűnne a covid-fertőzöttek mentessége

 

Megszűnne az egyik legvitatottabb kivétel: koronavírus-fertőzött nem hagyhatná el otthonát. Jelenleg a fertőzöttek is járhatnak üzletbe. Ezt követően csak gyógyszertárba és orvoshoz mehetnének el.

 

Általános kijárási tilalmat vezetnének be este nyolc órától hajnali 1 óráig. A kijárási tilalom alóli kivételek csak hajnali 5 órától este 20 óráig érvényesek.

 

Szigorodhat a határrezsim is, az ingázóknak is legalább 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük a határ átlépéséhez. Egyelőre homályos, hogy milyen tesztről van szó, tekintve, hogy jön az öntesztelés – heti két alkalom esetén a 72 órás szavatossági idővel éppen kitelik a munkahét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Perpetuum
2021. feb. 27. 16:08

Ideje. Jo reggelt Szlovakia. 2 honap eltelt es minden rosszabb... Rajtunk mar csak az oltas segit. Remelem a szuleim megelik, hogy engem meg az iden beoltanak. Mondjuk Karacsonyi ajandekkent.

Zoz
2021. feb. 28. 22:12

Érdemes világ van, lesz itt ! Hihetetlen mi folyók itt !

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket