Nyitókép: Fb-live (reprofoto)

 

Frissítve: 19.28 Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter keddi, szokásos heti sajtótájékoztatóján áttekintette a járványügyi helyzetet és beszámolt az előttünk álló újításokról is.

 

Hogy állunk?

 

A járványügyi helyzet az országban lassan romlik. Régiós összehasonlításban ugrásszerű romlás Magyarországon és Csehországban tapasztalható. Szlovákia, Lengyelország és Ausztria a tendenciákat illetőek viszonylag hasonló helyzetben van.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákia és a szomszédos országok járványügyi helyzete. Kép: Fb-live (reprofoto)

 

Szlovákia és a szomszédos országok járványügyi helyzete. Jelenleg Magyarországon van a legnagyobb ugrásszerű növekedés az új fertőzöttek tekintetében. Kép: Fb-live (reprofoto)

 

Szlovákiában azonban már régóta nagy nyomás nehezedik az egészségügyre, és a napi elhalálozások száma is átlagosan mérve 108 fő.

 

Járványügyi fáradság

 

A hosszantartó szigorításokat egyre nehezebb betartaniuk az embereknek, sokan meg is kerülik azokat. Megszegik a kijárási tilalmat, a hétvégi házak tiltás ellenére sok helyütt foglaltak.

 

Sajnos tovább emelkedik a kórházi ellátásra szorulók száma is. A halálos áldozatok száma eddig 7 388.

 

Vakcinázás

 

A Moderna és az AstraZeneca is jóval kevesebbet oltóanyagot szállít, mint amennyi a szerződésben szerepel. Pfizerból az Európai Bizottságtól kaptunk kölcsönbe plusz 100 ezer darabot, amit a későbbiekben vissza fog kelleni adnunk.

 

Szputnyik V

 

Jövő hét második felében, azaz március 10-ét követően megnyílik a lehetőség a SZputnyik V vakcinára való jelentkezésre is.

 

Eddigi oltási stratégia

 

Pfizer, Moderna – a 75 év felettieket oltották, de az utóbbi időben új időpontok nem nyíltak. A kevés mennyiség az átoltottságra van fordítva (azaz a második adagot kapják meg az emberek.)

 

AstraZeneca – 18-55 és közötzi korcsoportokat oltanak vele. Ide tartoznak a tanárok, a súlyos egészségkárosodott személyeket ápolók, és mivel volt nagy mennyiségű szabad kapacitás (szerk. megj. információink szerint a tanárok által visszamondott mennyiség miatt), így megnyílt a vakcinázás lehetősége a bolti eladók, tömegközlekedési eszközök sofőrjei, taxisok számára is, akik sok emberrel kerülhetnek kapcsolatba, és szuperterjesztőkké válhatak. A kérdésre, hogy esetükben miért nincs korhatár, Krajči úgy válaszolt, hogy azért, mert a tanároknál sem tettek életkorbeli korlátozást.” A bolti eladó sem kevesebb, mint a tanár” – mondta.

 

Érkezett és várt vakcinamennyiség. Kép: reprofoto (Fb-live)

 

Az elmúlt napokban közzétett új kutatási eredmények alapján több nyugati országban elkezdték AstraZenecával már az idősebbeket is oltani.

 

Az orvosi konzílium március 2-i döntése értelmében részben változik az oltási stratégia:

 

Pfizer és Moderna vakcinája immár  a 70 éves kor felettieknél is beadásra kerül.

 

AstraZeneca – az eddigi 55 évről a 60-70 évesek számára is javasolják a szakértők. Azzal a fontos kitétellel, hogy erről a körzeti orvossal való konzultáció után lehet dönteni. A körzeti orvos feladata eldönteni, hogy adott estben mi a kedvezőbb, várni-e a Pfizer vagy a Moderna vakcinájára, ami késik, vagy a némileg erősebb mellékhatás ellenére az AstraZeneca vakcinát választani.

 

Krajči szerint sokkal súlyosabb kockázatot jelent, hogy adott személy elkapja a fertőzést és esetleg kórházba kerül, mint a mellékhatás.

 

„Az AstraZeneca a némi mellékhatás ellenére nagyon hatásos oltóanyag. Már az első adag után jelentősen növekszik a védettség az esetleges elhalálozással szemben”

 

– mondta a miniszter.

 

A március 3-tól életbe lépő intézkedésekről szóló cikkünk:

 

Jön a kijárási tilalom! Marek Krajči a március 3-tól életbe lépő korlátozásokról

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.