Bonifác
  • HUF: 356.89
  • USD: 1.21
  • 9 °C
  • 21 °C
Belföld

Mutatjuk, miért és mekkora bírságot róhatnak ki szerdától a rendőrök

A rendőrök a karantén megszegését, a kijárási tilalmat, a járáshatár átlépését és a maszkviselést fogják ellenőrizni.

Nyitókép: TASR/Milan Drozd

 

Az aktuális járványügyi helyzet és a kihirdetett veszélyhelyzet alapján Szlovákiában március 3-tól új óvintézkedések lépnek érvénybe.

 

Az új óvintézkedések betartását a rendőrség szigorúan fogj ellenőrizni, amit azt jelenti, hogy az utcákon nemcsak egyenruhás, de civil ruhás rendőrök is fognak járőrözni.

 

A rendőrök elsősorban a karantén megszegését, a kijárási tilalmat, a járáshatár átlépését, a „feketén“ működő telephelyeket és a maszkviselést fogják ellenőrizni.

 

A bírságok összege

 

Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal 1 659 euróig terjedő bírságot róhat ki. A rendelkezések megszegéséért a rendőrség 1 000 euróig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. A bírságot az állami és a városi rendőrök is kiróhatják.

 

Mit ellenőrizhetnek a rendőrök?

 

A rendőrség kompetenciái közé a kijárási tilalom megszegésének ellenőrzése, illetve a járáshatár átlépésnek megszegése tartozik.

 

Kijárási tilalom, szájmaszk és karantén

 

A járvány alatt a rendőrség többször felhívta a figyelmet arra, hogy az összes esetet individuálisan ítélik meg.

 

Amennyiben kivétel felmutatása nélkül szegjük meg a kijárási tilalmat, akkor a rendőrség 1 000 euróig terjedő helyszíni bírságot róhat ki ránk. Ha a kirótt bírságot nem tudjuk a helyszínen kifizetni, a kihágásunkat a járási hivatalnál jelentik.

 

Abban az esetben, ha a felső légutakat nem takarjuk el sem szájmaszkkal, sem részecskeszűrős félálarccal, akkor a helyszínen legfeljebb 1 000 euróig terjedő pénzbüntetést kaphatunk. Amennyiben az összeget nem tudjuk kifizetni, a kihágásunkat jelentik az illetékes regionális közegészségügyi hivatalnál. Ugyanez az eljárás a karantén megszegésénél is.

 

Telephelyek és rendezvények

 

A rendelkezés értelmében zárva kell tartaniuk a kiskereskedelmi boltoknak és a szolgáltatást kínáló telephelyeknek, emellett tilos a nyilvános rendezvények megszervezése is. A tilalom megszegéséért nem az ügyfél a felelős, hanem a fizikai személy (vállalkozó) vagy a jogi személy (a telephely tulajdonosa vagy ügyvezetője). Amennyiben a rendőrség értesül a telephely megnyitásáról, nem ró ki büntetést, az ügyet az illetékes regionális közegészségügyi hivatalhoz továbbítja.

 

Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa szerint a telephelyeket a higiénikusok is ellenőrizhetik, és az üzemeltetőre legfeljebb 20 ezer euróig terjedő bírságot róhatnak ki.

 

TvNoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. Már. 05. 13:06

Ha mindenki komolya vette volna a virust jobb lenne a helyzet csak azoknak kosznhetjuk akik felelotlenek.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket