Nyitókép forrása: mti/archív felvétel

 

A kormány és a pandémiabizottság kedden frissítette a COVID-szemafort, szerdától pedig új rendelkezések léptek érvénybe. Mielőtt ezeket összefoglalnánk, érdemes ismét kiemelni, hogy az elmúlt héten 20-ról 30-ra emelkedett a legsúlyosabb, fekete besorolású járások száma, a hetes fokozatú skálán ötösnek, azaz enyhébbnek minősülő vörös járásokból pedig már csak 3 van. Fekete a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Vágsellyei, a Rimaszombati, A Rozsnyói, a Nagyrőcei járások, Kassa vidéke és Kassa városának mind a négy kerülete.

 

Krajči az új járványügyi intézkedésekről és a módosuló vakcinázásról

 

Szerdától a következő rendelkezéseket, változásokat érdemes mindenképp fejben tartani:

 

 hirdetes_810x300  
  • A korábban jelzettel ellentétben egyelőre az ingázóknak elegendő a 7 (a három vörös járás esetében 14) napnál nem régebbi negatív PCR vagy antigénteszt. Érdemes azonban figyelni, hogy jön-e ki új rendelet, amely a mégis bevezeti a beharangozott 72 óránál nem régebbi tesztre vonatkozó kötelezettséget.
  • A pozitívan tesztelt személyek mától kizárólag orvoshoz és gyógyszertárba mehetnek el, üzletbe már nem.
  • A kijárási tilalomra vonatkozó kivételek mindegyike hajnali 5 órától este 20 óráig lesz érvényes, este 20 órától hajnali 1 óráig pedig kizárólag sürgős munkavégzés vagy orvosi kezelés miatt hagyhatjuk el az otthonunkat. Ennek értelmében a kiskereskedelmi láncok is bezárják kapuikat este 8 órától. 
  • A természetjárás járáshatáron túl mától tilos. Eddig csak a fekete járásokra vonatkozott a tiltás, mától az ország egész területére, két kivétellel: a kassaiak Kassa vidékére átmehetnek, a pozsonyiak pedig Pozsony megye egész területén járhatják a természetet, értelemszerűen a hatályos rendelkezések betartása mellett.
  • Ha a következő néhány hétben az új rendelkezések nem hoznak áttörést a járványkezelésben, március 21-től kőkemény lockdown is jöhet az üzemi termelések felfüggesztésével és szigorúbb kijárási tilalommal.
  • A kormány hetente 500 pozitív tesztmintát fog szekvenálni, vagyis megvizsgálni, hogy melyik mutáció milyen arányban van jelen a fertőzöttek körében.
  • Az iskolák alsó tagozatai és az óvodák megnyithatnak azon gyerekek számára, akiknek szülei kénytelenek jelenléti formában dolgozni. Legalább az egyik szülőnek (gyámnak) azonban rendelkeznie kell hét napnál nem régebbi negatív teszttel.
  • A karanténba kerülő koronavírus-fertőzöttel egy háztartásában élő, vele karanténba kényszerülő személyek mindegyike jogosult COVID-segélyre.
  • A rendőrség fokozottabban ellenőrzi a járványügyi rendelkezések betartását, a rendőrség, a járőrök, a vasúti rendőrség de még az idegenrendészet egységeit is kivezénylik az utcákra. Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter pénteken 1900 katonát vezényelt ki, hogy közreműködjenek – több százan például a kórházakban segítenek és teljesítenek szolgálatot

 

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.