Nyitókép forrása: archív

 

„Ma egész jó hírekkel szolgálhatok” – jelentette ki Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter, majd köszönetet mondott minden embernek, aki következetesen betartja a járványügyi intézkedéseket. hangsúlyozta, hogy aki viseli maszkokat és betartja a távolságot, és visszafogja a mozgását, emberéleteket menthet. Mint mondta, nem csak az oltásnak lesz köszönhető, hanem azoknak, akik járnak a tesztelésekre.

 

A tesztelések kapcsán leszögezte, hogy azt sokan elutasítják és haszontalannak tartják, mások pedig fontosnak tartják a járvány elleni harcban. Az ő véleménye az, hogy a teszteléseknek az embereknek azt kell tudatosítaniuk, hogy az nem menlevelet jelent a korlátozó intézkedések alól, legfeljebb azt bizonyítja, hogy a negatívan tesztelt illető egy napig nem fertőz, de másnak már fertőzhet.

 

Leszögezte, hogy azok a régiók, amelyekben többször volt antigéntesztelés, jobban teljesítettek a pozitív esetek százalékában (tehát lefelé mozdult el az új fertőzöttek száma). „A legmarkánsább példája az antigéntesztelések eredményességének, Nyitra, ahol januárban a tesztelések utáni hetekben aránylag meredeken csökkenni kezdett az új fertőzöttek száma.

 

 hirdetes_300x300  

Krajčí cáfolta, hogy a tesztek, amelyeket legutóbb 130 millió euróért vásárolt, alkalmatlanok lennének. Elmondta, hogy a teszteket az egészségügyi tárca igényei alapján az Európai Bizottság vásárolta meg. A 35 millió tesztek használhatók öntesztelésre is.

 

Tombol a brit variáns

 

Az elmúlt három hétben 74 százalékról 90 százalékra emelkedett a brit mutáció aránya az új fertőzések körében, így lényegében teljesen kiszorította a korábbi variánst Szlovákiában a brit mutáció.

 

Elkezdődött a minták szekvenálása, a mostani fordulóban 72  pozitív mintát ellenőriztek le, ebből 61 alkalommal a brit mutációt sikerült azonosítani, 5 esetben  cseh variánst szűrték ki, 6 esetben pedig a délafrikai törzset.

 

Az elmúlt héten kis mértékben enyhül a járványhelyzet Szlovákiában, a szomszédos országokban meredek felívelés látható, Szlovákiában viszont kevésbé gyors a felszállóág.

 

A lakosság mobilitása rendkívüli mértékben csökkent. Az esti kijárási tilalom elmúlt heti bevezetése, és a járásokon való átutazás tilalma jelentősen csökkent a mobilitás, Krajčí szerint hamarosan ez megmutatja a hatását.

 

A járványhelyzet mérsékelt javulására mutat az is, hogy stagnál a 14 napos incidenciaszint (572). Nagyon magas a kórházban ápoltak száma (4048), de stabil, a lélegeztetőgépeken lévők száma szintén magas (373), de stabil (tehát nem emelkedő a trend az elmúlt hét adatai szerint). A pozitív PCR- és antigéntesztek hétnapos átlaga 4716-ra csökkent a korábbi 5217-ről. Javult az elmúlt hét pozitivitási rátája (a PCR 20 százalékra csökkent, az antigén 1 százalék körül mozgott).

 

Sajnos továbbra is magas a halálos áldozatok száma, a napi átlag 108 volt, de az előző héten ez jóval magasabb volt (114).

 

Kórházak válsághelyzetben

 

A kórházakban rengeteg a beteg, hatalmas rajtuk a nyomás, ám a jelenlegi statisztika azt mutatja, hogy az új betegek száma nem nő olyan drámaian, mint eddig. A mélyaltatással járó lélegeztetőgépes kapacitások elfogytak, egyes régiókban intenzíves ágy sincs több. A helyzet odáig fajult, hogy már nem csak Szlovákián belül szállítják át a betegeket a szabad kapacitásokhoz, hanem külföldi segítséget is kért az állam.

 

Jelenleg 7 szlovák állampolgárt kezelnek külföldön, Lengyelországban és Németországban.

 

Reménységre ad okot, hogy kevesebb riasztás érkezik a mentősökhöz covid-betegek miatt. Szintén jó hír, hogy némileg enyhült a nővér-, ápoló- és orvoshiány.

 

Jön-e új lendület vakcinázás terén?

 

Márciusban 305 ezer Pfizer-vakcina érkezik Szlovákiában, a hó végéig hetente 51 ezer adagról van szó. Modernából 75 600 ezer ampulla várható. Jön AstraZeneca is 309 ezer. A minisztérium nagyon várja a Johnson&Johnson vakcina engedélyezését, de a cég már jelezte, hogy a második negyedévi vállalásait nem fogja tudni teljesíteni.

 

Ha sikerül tartani az ütemtervet, akkor a következő három hétben minden héten 40 ezer időpont tesznek elérhetővé az Astra oltásokra a megyejogú várásokban, a Pfizer oltása is fellendülhet, a jövő héttől 53, majd 45 és megint 45 ezer időpontot tesznek elérhetővé.

 

Az Egészégügyi Elemzések Intézete szerint ebben a hónapban elkezdődhet akár a 60 év felettiek Pfizerrel való beoltása is, és április végéig indulhat a 50 pluszos korosztályok vakcinázása. Ha a Szputnyik is zöld lámpát ad, az egy hónappal előbbre hozza az adott korosztályok oltásának megkezdését.

 

Járványhelyzet a régiókban

 

A közegészségügyi hivatal elmúlt héten végzett ellenőrzései során 22 esetben sértették meg a karantént, összesen 17820 eurónyi bírságot róttak ki a hatóságok. A telephely vagy vállalkozói hely rendelkezéssel szembeni megnyitása miatt 56 esetben került sor megrovásra, 9200 eurós bírságot róttak ki.

 

A pandémiabizottság javaslatára forródrót indult, amelyen keresztül a lakosság bejelentheti  a szabálysértéseket (a 02/222 009 11-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen).

 

Covid-automata

 

Az országos COVID-automata továbbra is az egész ország fekete besorolású. Krajčí szerint jó hír, hogy az intézkedések hatására, várhatóan csökkenni fog a reprodukciós ráta. De azt is kiemelte, ha az emberek nem fogják betartani a korlátozó intézkedéseke, vagy az állam enyhítéseket fog bevezetni, akkor ugyanaz fog történni Szlovákiában is, mint a környező országokban, a járványgörbe ismét felfelé indul meg, és ezt Krajčí szerint már nem feltétlenül vészeli majd át az egészségügyi rendszer. 

 

A jövő héttől érvényes regionális COVID-szemafor térképén immáron 30 helyett 34 fekete járás látható, köztük a Dunaszerdahelyi, Galántai, Vágsellyei, Rimaszombati, Nagyrőcei, Rozsnyói, Kassa vidéki és Tőketerebesi járások. A bordó járások száma 43, és 3 bordó járás van, köztük az Érsekújvári.

 

Forrás: HNonloine.sk

 

Ugyanakkor a jelenlegi előrejelzések szerint azonban a járványhelyzet enyhülésével látványosan megváltozik a térkép is:

 

Forrás: HNonloine.sk

 

…feltéve, hogy nem történik olyan markáns változás, ami elrontaná a járávnyhelyzetet.

 

Krajčí felhívta a figyelmet, hogy ismét a cseh határ mentén kapott erőre a járvány.

 

Szigorított határrezsim egyelőre még nincs, Krajčí elmondta, hogy legalább a Csehországgal közös határon ő 72 óránál nem régebbi PCR teszthez kötné a határ átlépését, de sem a kormány, sem a tiszti főorvos nem tett eleget kérésének.

 

A kormány szerdai ülésén olyan javaslatot akar beterjeszteni, ami hotel-típusú karantént írna elő minden olyan külföldről beutazónak, aki nem ingázó. A hoteles karantén költségét az állam nem térítené. A hotel-típusú azt jelenti, hogy a szobák saját illemhellyel és zuhanyzóval rendelkeznek.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.