Nyitókép: TASR/Milan Kapusta

 

Egyelőre jól vannak azok az egerek és tengerimalacok, amelyeken Szentmihályfalván (Šarišské Michaľany) a Szputnyik V orosz vakcinát tesztelik.

 

„Az egészségi állapotuk kielégítő, így a vizsgálat tovább folytatódik. Március 15-én, hétfőn lesz eredmény“

 

– mondta a TASR-nek Miroslav Ryzner, az állatokon végzett biológiai kísérleteket működtető Imuna Pharm munkatársa.

 hirdetes_300x300  

 

A biztonsági próba hétfőtől (március 8.) öt egéren és két tengerimalacon zajlik.

 

„Amennyiben egy állat elpusztul, a próba tovább folytatódhat, de ha ismét elpusztul egy vagy több állat, akkor a biztonsági próba véget ér“

 

– magyarázta Ryzner. A próbával arra keresik a választ, hogy vannak-e valamilyen nemkívánatos anyagok a vakcinába, amit esetleg a gyártás során figyelmetlenségből belevittek.

 

„A vakcina biztonsági tesztelését mi végezzük, viszont a vakcina hatékonyságát a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjának Virológiai Intézete fogja elvégezni“

 

– mondta Juraj Kamarás az Imuna Pharmtól. Az eredményeket az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) fogja véglegesíteni.

 

Fotó: TASR/Milan Kapusta

 

A vállalat szerint, ahol a Szlovákia által megvásárolt orosz vakcinát tárolják, hatalmas az érdeklődés az orosz vakcina iránt.

 

„Rengeteg ember hív minket, de mi semmilyen kérésnek nem tudunk eleget tenni, mert minden az egészségügyi minisztérium kezében van”

 

– tette hozzá Kamarás.

 

A vállalathoz 200 ezer vakcina érkezett, ami százezer ember beoltására elegendő. Kamarás szerint a vakcinák addig lesznek az üzemben, amíg a tárca nem ad utasítást a szétszállításukra.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.