Nyitókép forrása: bratislavskykraj.sk

 

Pozsonyból Kassára, és az északkeleti járásokba, Dunaszerdahelyről Homonnába, Zsolnáról a Felsővízközbe – tömegek utaznak át az országon, csakhogy oltáshoz jussanak. Járványügyi korlátozások ide vagy oda, az oltás miatti utazás a kivételek közé tartozik, és még fekete besorolású járásokból is el lehet utazni oltás céljából. Akinek ugyanis puszta szerencséből vagy egész számítógépes arzenál mozgósításával nagy nehezen sikerült időpontot foglalni, az nem hagyja veszni a lehetőséget – akármilyen messze is legyen az adott oltóközpont.

 

Az Aktuality.sk igen tanulságos riportja szerint a megyék között vakcina-mobilitás rendkívüli mértékű, a portál úgy becsüli, hogy az oltásra igyekvő emberek jelentős része másik megyéből érkezik az oltóközpontokba, sőt, nem is mindig a szomszédos megyéről van szó.

 

A portál azt írja, hogy nyitrai nyugdíjasok Zsolnáig utaznak az oltásért, pozsonyi lakosok Szakolcáig is elmennek, mert csak ott sikerült időpontot foglalniuk. De sok a pozsonyi vagy zsolnai rendszárú autó parkol az ország legkeletibb oltópontjainál Eperjes megyében is.

 

 hirdetes_810x300  

Voltak pozsonyiak, akiknek az első elérhető időpontokat a rendszer a rimaszombati vagy a nagyszombati oltópontoknál ajánlotta fel. A napi 2,5 ezer ember beoltására alkalmas nagykapacitású pozsonyi oltópontra nagyon nehéz bejelentkezni. A Szlovák Nemzeti Stadionban kialakított hatalmas oltópont a fővároson kívül még három járást szolgál ki: a Malackait, a Szencit és a Bazinit. A rendszerre nehezedő iszonyatos jelentkezési hullám miatt a beoltottak mintegy tíz százaléka más megyékből érkezik.

 

Nincs ez másképp keleten sem. A Szinnai járásban is rengeteg pozsonyi rendszerámú autó fordul meg mostanában. Eperjes megyében jelenleg három nagykapacitásó oltópont működik: Homonnában, Eperjesen és Poprádon. Homonnán szintén sok pozsonyi, breznóbányai személy fordul meg, de állítólag többen érkeztek oltásért a Dunaszerdahelyi és a Zsolnai járásból.

 

A bejelentkezés sem volt épp sétagalopp. A legtöbb idős embernek a fia vagy a lánya intézte az időpontot, volt aki űrlapot automatikusan kitöltő programot használt, mások több számítógépet állítottak csatasorba, hogy esélyük legyen a több ezer társukkal folytatott versenyben.

 

A vakcinák korlátázott száma és a bejelentkezési rendszer korlátai mellett viszont itt van egy új probléma: a vakcinázási „turizmus”, ami alaposan megdobhatja az egyébként elég jól leszorított mobilitást. Ráadásul épp a legveszélyeztetettebb korosztályok kelnek útra nem csak járásokon, de megyehatárokon keresztül is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.