Nyitókép: SME

 

Richard Sulík (SaS) és Mária Kolíková (Za ľudí) gyors lemondása azt vetíti előre, hogy távozásuk nem biztos, hogy végleges.

 

További sorsuk az államfő kezében van. Čaputovánál van néhány aduász, amivel befolyásolhatja a kormányválság további alakulását.

 

Alaphelyzet

 hirdetes_810x300  

 

A minisztereket ugyanis az államfő nevezi ki és hívja vissza. Kinevezésük a miniszterelnök javaslatára történik. Ugyanez érvényes a visszahívásuknál is, de adott miniszter saját maga is benyújthatja lemondását.

 

Ezt látjuk jelenleg, melynek egyetlen célja van: kikényszeríteni Igor Matovič távozását is a kormányból.

 

Máshogy értelmezik

 

A különbség az OĽaNO és az SaS+ Kolíková+Caputová elgondolásában elég markáns. Míg a legerősebb kormánypárt hajlandó saját miniszterelnökét beáldozni a kormányválság rendezése érdekében, azt mégsem Igor Matovič teljes távozásával képzelik el. Hanem úgy, hogy átvenné valamelyik tárca irányítását. Belső információk arról szólnak, hogy Matovič a korrupció elleni harc és az átláthatóság erősítését vállalná. Cserében az SaS és Kolíková távozásáért.

 

Maga Sulík és a Za ľudí is így nyilatkozott egyébként korábban. Azt követelték, hogy Matovič nyújtsa be miniszterelnöki lemondását. Amit vállalna is. Csakhogy az SaS+Kolíková+Čaputová számára ez már nem elég.

 

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy Matovičot lemondása után, Čaputová már nem nevezné ki miniszternek. Az SaS távozó minisztereit ellenben igen.

 

Államfői aduász

 

Komoly krízist váltva ki ezzel a kormánykoalícióban, amivel Čaputová lényegében megfordítaná a dolgok állását. Matovič lemondásával ugyanis az egész kormány bukik, és az új minisztereket az OĽaNO új miniszterelnök-jelöltje javasolná az államfőnek. Aki nem köteles elfogadni a neveket.

 

A Körkép.sk értesülései szerint erre játszik az SaS és a Za ľudí egy része, összhangban az államfővel.

 

Így, ami jelenleg az SaS és Kolíková koalícióból való távozását jelenti, az csak ideiglenes állapot. Matovič saját lemondása után ellenben már nem kapna újra miniszteri megbízást. Ezért is álságos Čaputová mai felszólítása, hogy a kormányfőnek le kellene mondania a koalíción belüli megegyezés érdekében. Mert a B-t már nem teszi hozzá: Hogy Matovič és az OĽaNO ezzel csapdába kerülhet.

 

Itt tart jelenleg a kormányválság kulisszák mögötti újabb fejezete.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.