Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A tavalyi évben a COVID-19 volt a halálozás harmadik leggyakoribb oka a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján. Összesen 22 kategóriát határoztak meg, 9 gyakorisága nőtt, nyolcé csökkent. Nem meglepő módon a koronavírus okozta halálesetek megugrása volt a leglátványosabb.

 

A tavalyi évben hivatalosan összesen 4004 emberélet írható a koronavírus-járvány számlájára. Az igazoltan COVID-19 miatt bekövetkező halálesetek az összes halálozás 6,8 százalékát tették ki. Ezzel a koronavírus a halálozás harmadik leggyakoribb okává lépett elő. 

 

A statisztikusok azt is kiemelték, hogy a koronavírus igazán sok áldozatot a második hullám kitörése után szedett, a vele kapcsolatos halálesetek 97 százaléka 2020 utolsó negyedévében történt. A számok meredek emelkedése októbertől vált látványossá: akkor 488 emberéletet követelt a járvány, novemberben ez a szám 1251-re emelkedett, decemberben pedig már elérte a 2163-at. A decemberi hónap olyannyira brutális volt, hogy abban a hónapban történt az összes COVID-19 miatti haláleset 54 százaléka.

 

 hirdetes_300x300  

A legtöbb halálos áldozat a nyugdíjas korosztályból (65 évestől felfelé) közül került ki, arányuk az elhunytak közül több mint 85 százalékot tett ki a tavalyi évben.

 

Koronavírus okozta halálozások aktív korú és aktív kor utáni korcsoportokban (a 65-74 között kékkel és 75+ pirossal jelölve). Forrás: ŠÚ SR

 

A koronavírus miatt a túlhalálozás az elmúlt évben 10 százalékos volt – ennyivel többen hunytak el, mint az azt megelőző öt év átlaga. A különbség abszolút számban 5565 fő. Mivel azonban menet közben is sokat változik a népesség, ezért a statisztikusok inkább a százezer főre vetített halálozások számát használják demonstrációként. Az ugyanis a járvány hatására ez a száma az öt éves átlagot jelentő 984-ről 1082-re ugrott meg.

 

A tavaly mért, százezer főre vetített halálozások száma hetven éve nem volt ilyen magas.

 

Igazoltan a koronavírus 73 fővel növelte a 100 ezer főre jutó halálesetek (bruttó) számát, vagyis cca. háromnegyedrészt felelős a tragikus számokért. A bruttó halálozások száma Trencsén (96) és Nyitra (91) megyében volt a legmagasabb, és Pozsony megyében (48) a legalacsonyabb.

 

Forrás: ŠÚ SR

 

Más megközelítésben, a tavalyi év 5565 fős túlhalálozás 72 százalékáért felelhet a koronavírus, és ezzel egycsapásra a harmadik helyre került a halál leggyakoribb okainak listáján, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatok után. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az első helyen szereplő szív- és érrendszeri betegség okozta halálozások száma is feltűnően, 6 százalékkal emelkedett 27 ezer főre, ami az elmúlt tíz év legrosszabb adata. Előfordulása elsősorban a 65 év felettiek körében emelkedett, időben pedig a tavalyi év utolsó negyedévében mutatta meg magát – épp akkor, amikor a koronavírus második hulláma útjára indult.

 

Emelkedett a halálozás második legyakoribb okának, a daganatos betegségeknek a gyakorisága is, nagyjából 3 százalékkal.

 

Forrás: ŠÚ SR

 

Forrás: ŠÚ SR
Forrás: ŠÚ SR

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!