Nyitókép: TASR

 

Igor Matovič kormányfő megtörte a csendet és új bejegyzéssel jelentkezett a közösségi oldalán.

 

Míg az SaS addig hallani sem akar a tárgyalásokról, amíg Igor Matovič nem nyújtja be a lemondását, addig Igor Matovič nem szeretne ugyanabban a kormányban lenni Richard Sulíkkal. A helyzetet a hármas koalícióról szóló tárgyalásokkal próbálná megoldani.

 

 hirdetes_810x300  

Hol akadtak meg a koalíciós tárgyalások?

 

Richard Sulík nyilvánosan ígéretet tett arra, hogy ha lemondok a kormányfői posztomról, akkor ő nem lesz tagja a következő kormánynak. Mi azt mondtuk, hogy az ajánlatot elfogadjuk, hiszen a tárgyalások során ez egy kulcsfontosságú dolog a nyugalom biztosítása érdekében. Nem lesz stressz, sértegetés, vulgarizmus és kiabálás.

 

Ezenkívül azt kértük, hogy az SaS teljesítse az eredeti ígéretét, azaz távozzon az egészségügyi bizottság éléről Jana Bittó Cigániková, továbbá adják vissza az egyik kölcsönvett minisztériumukat, ugyanis a választási eredmények alapján az SaS-nek csak két minisztérium jár.

 

Az SaS mind a három feltétel teljesítését elutasítja. Ugyan lemondással távoztak a jelenlegi kormányból, de Richard Sulík utólag egy újabb feltételt szabott, mégpedig azt, hogy visszatér a rekonstruált kormányba. Az ok rendkívül gyerekes: „Ha ott lesz Igor, akkor nekem is ott kell lennem“.

 

Vasárnaptól kezdve, immáron 6. napja emiatt a feltétel miatt rekedtek meg a tárgyalások. Sulík új, gyerekes követelésén, ami teljes mértékben ellentétben áll az eredeti nyilvános ígéretével.

 

Tegnap este Boris Kollár sokadik kérlelésére Richard Sulík eljött a koalíciós tárgyalásra, melynek során két mondatot hangoztatott: „Ha ott lesz Igor, nekem is ott kell lennem“,  illetve „Vagy a jövőbeli kormányból mindhárom pártelnök távozik…“. Néhány perc után ismét távozott. Ma estére utoljára hívtuk össze a koalíciós pártok találkozóját, de tartok tőle, hogy Sulík továbbra is ragaszkodni fog a posztjához.

 

Nos, ennyit a tárgyalások hátteréről. A három párt próbál megegyezni, de az egyik párt elnöke a saját érdekeit a pártja és Szlovákia érdeke fölé helyzete, és egy utólag kitalált feltétellel kihúzta a pártját a koalícióból és a kormányból is.

 

Az OĽaNO-nak, a Sme rodinának és a Za ľudínak most az a feladata, hogy megegyezzen a hármas koalícióban. Minden bizonnyal sokkal nehezebb lenne a feladatunk a parlamentben, de bízom abban, hogy ez a koalíció rengeteg jó dolgot tud majd véghezvinni.

 

Az ígéretem, miszerint távozok a kormányfői posztból, továbbra is érvényes.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.