Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Eduard Heger pénzügyminiszter Igor Matovič kormányfő helycsere ajánlata után ülhet át a pénzügyminiszteri székből a miniszterelnöki székbe.

 

Eduard Heger 1976-ban született Pozsonyban és a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett oklevelet. Már az egyetemi évei alatt a Sloník étterem menedzserének asszisztenseként dolgozott, később pedig az Intercomp Imex vízvezetékekkel foglalkozó vállalat vezérigazgatójának asszisztenseként tevékenykedett. A gasztronómiával a későbbiekben is foglalkozott, diákévei alatt a Kohútik étterem menedzserének választották.

 

 hirdetes_300x300  

Hadsereg-reformátor és hithű katolikus

 

Az egyetem befejezése után az amerikai Cubic applications amerikai tanácsadói vállalatnál helyezkedett el, amely a szlovák védelmi minisztériumnak teljesített megbízást. Heger a szlovák hadsereg fejlesztéséhez és reformjához készített hosszú távú terveket. Mivel Szlovákia abban az időben lépett be a NATO-ba (2003), az amerikai vállalat segítségére pozitívumként tekintettek. Heger négy éven keresztül dolgozott az amerikaiaknak, utána egy teljesen új közegben próbálta ki magát.

 

2005-től Szent Márton-dóm Közössége egyházi közösség menedzsere lett két éven át. Heger ma is a gyülekezet aktív tagja. A közösség honlapján Heger ekképpen ír a valláshoz vezető útjáról: „23 évesen ismertem meg Istent. Addig nyugodt életet éltem, Nélküle”. Heger állítólag édesapja korai elvesztése után lett hívő, és csatlakozott a közösséghez.

 

Vodkabiznisz

 

Eduard Heger 2007-től Juraj Drobával (Pozsony megye elnöke – szerk. megj.) közösen vállalkozott, de az együttműködésük már korábban elkezdődött. Heger a Droba-féle Old Nassau Import vállalat vezetésében dolgozott, amely a Double Cross Vodka névre keresztelt, Szlovákiában gyártott exkluzív vodkákat exportálja az Egyesült Államokba.

 

A kettős kereszttel ellátott prémium vodkát manhattani luxusbárokban árulják. A jó marketingnek, a dizájnos üvegnek és az exkluzivitásnak köszönhetően a vodka több mint 50 dollárba kerül.

 

Hazai körökben Eduard Heger country menedzserként csaknem tíz éven át népszerűsítette a prémium vodka eladását. Az új kormányfő két éven az Old Nassau Imports Slovakia ügyvezetője is volt, mígnem 2016-ban az OĽaNO színeiben belépett a parlamentbe.

 

Aktív politikus

 

A parlamentbe 15 ezer szavazattal jutott be, amit minden bizonnyal az OĽaNO konzervatív-keresztény választóitól gyűjtött be. A politikában az aktív politikusok közé tartozott, elsősorban a pénzügyi és a költségvetési kérdésekben. A 2016–2020-as időszakban, amikor az OĽaNO ellenzékben volt, Heger volt a katonai titkosszolgálatot ellenőrző parlamenti bizottság elnöke. Eduard Heger fokozatosan az OĽaNO pénzügyi szakértője és a mozgalom alelnöke lett.

 

A 2020-as parlamenti választáson 62 964 „karikát” kapott a választóktól, amivel ismét parlamenti mandátumot szerzett magának. A parlamenti képviselői helyét azonban átadta, a 2020-ban megalakult Matovič-kormányban ugyanis a pénzügyi tárca vezetésével bízták meg.

 

A tavasszal kirobbant kormányválság lezárásaképpen Igor Matovič kormányfő felajánlotta, hogy lemond posztjáról, és helyet cserél Eduard Heger pénzügyminiszterrel.

 

trend.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.