A Vízépítési Vállalat pert indított Világi Oszkár és Czucz István közös cége ellen - Körkép.sk
Belföld

A Vízépítési Vállalat pert indított Világi Oszkár és Czucz István közös cége ellen

Ismert oligarchák állnak dunacsúni rekreációs központ hátterében, amely 2016 óta nem fizetett bérleti díjat

Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Több mint félmillió euróval tartozik az államnak ismert oligarchák közös vállalkozása. Az összeg a dunacsúni népszerű sportkomplexum bérleti díja. A szóban forgó cég 13 éve bérli a területet, és olyan a Most-Híd környezetéből ismert oligarchák állnak mögötte, mint Czucz István és Világi Oszkár – derül ki az Aktuality.sk cikkéből.

 

Az állam most a bíróságon próbálja behajtani a félmillió eurós tartozást. Az érintett telket a Danubia Invest nevű cég bérli az államtól, a vállalat főrészvényesei Juraj és Pavol Ondriš. A terület a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) – amely komoly botrányba keveredett a kompmutyi néven elhíresült ügy miatt – és a Vízépítési Vállalat közös felügyelete alá tartozik. A VV elismerte, hogy bíróságra adta a bérlőjét 548 014,95 eurónyi meg nem fizetett bérleti díj miatt.

 

A dunacsúni telek bérbe adásáról a második Dzurinda-kormány döntött, amikor a környezetvédelmi minisztérium élén Miklós László, az akkor még Bugár Béla vezette MKP politikusa állt. A dolog érdekessége, hogy a szerződést viszont csak négy évvel később, 2007-ben írta alá az állam a bérlővel, az I. Fico-kormány idején, amikor a környezetvédelmi tárcát az SNS vezette. Az Ondriš testvérek a Fico-kormányok idején más területen is szereztek zsíros, főleg IT-beszerzésekkel kapcsolatos megbízásokat. Az egyik legismertebb példa a sokat kritizált Slovensko.sk állami ügyfélkapu rendszer, amelybe több tízmillió eurót öltek – ráadásul néhány, több milliót érő megbízást versenypályázat nélkül utaltak ki.

 

2016 óta nem fizettek

 

A Duna jobb partján létesült sport és rekreációs központ eredeti tervei között szerepelt számos apartmanház építése is, nem kevesebb, mint 86 hektáron. Ez utóbbi egyelőre még nem valósult meg, a sportlétesítmény kialakítása prioritást élvezett. A cég 2016-ig probléma nélkül fizette a bérleti díjat, de azóta egyáltalán nem. A két illetékes állami szervezet, a fentebb említett SVP és a VV viszont nem érvényesítették kötbérre való jogukat, és nem is mondták fel a bérleti szerződést.

 

Végül a kormányváltás után, tavaly nyáron az VV vitte bíróság elé az ügyet.

 

A Danubia Invest nem tagadta a sajtónak, hogy tartozásai vannak. Elismerték, hogy 2016 óta nem fizetnek bérleti díjat a rossz közlekedési körülmények miatt, amelyek “akadályozzák, hogy a területet a bérleti szerződésbe foglalt célokra használják fel”. A két cégtulajdonos arra számít, hogy végül peren kívül sikerül megállapodni a tulajdonosokkal a tartozás rendezéséről.

 

Oligarchák a háttérben

 

Az Aktuality.sk oknyomozásából kiderül, hogy az Ondriš-testvérek csak a Danubia Invest 78,75 százalékos tulajdonrészét birtokolják. A fennmaradó rész birtokosára  csak egy néhány évvel ezelőtti számviteli bevallás utalt, de ez elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, a Central European Leisure Parkról van szó. A végregiszter szerint a vállalkozás végső kedvezményezettjei Czucz István, Világi Oszkár és Szalay János.

 

Világi Oszkár a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, a DAC fociklub tulajdonosa, és korábban a Bugár vezette MKP és egy ideig a Most-Híd mecénásaként tartották számon. Azért egy ideig, mert a 2016-os választások után a Most-Híd háttérországában is hatalmi átrendeződés indult, majd Bugár és Világi viszonya 2019-re látványosan megromlott. Világi nevét említik a Gorilla-aktákban is.

 

Czucz István Bugár Béla szomszédja Somorján, aki 2018-ban egyeztetett Marian Kočnerrel Bugár Béla hírhedt Maldív-szigeteki útjáról. Neve szintén említésre kerül a Gorilla-leiratokban, mint az akkoriban privatizált Transpetrol után járó “províziók” elosztójaként.

 

Szalay János a Most-Híd jelöltje volt az SPP igazgatói székébe a III. Fico-kormány idején. Korábban a Szlovák Hitelbank vezetője volt, amely a visszafizetetlen  vállalati hitelek miatt csődbe ment.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Borbély József
2021. ápr. 08. 18:03

Oszika itt,Oszika ott! ,,Én vállalkozó vagyok!,, Neki nincsenek elvei!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket