Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő pragmatikus döntésnek nevezte, hogy Igor Matovič folytathatta a tárgyalásokat az orosz Szputnyik V vakcináról. A miniszterelnök erről a közrádió Szombati párbeszéd című műsorában beszélt.

 

Elmondása szerint korábban megkezdett tárgyalások folytatásáról van szó, Matovič az egyeztetéseket még kormányfősége idején kezdte.

 

Heger hangsúlyozta, hogy ha a kollektív immunitás elérése a cél Szlovákiában, akkor minél több ember be kell oltani. Többször is rámutatott, hogy van félmillió ember az országban, akik kizárólag az orosz vakcinát hajlandó elfogadni. A miniszterelnök szerint a kormány számára az a fontos, hogy minél többek számára biztosítson biztonságos oltóanyagokat.

 

 hirdetes_300x300  

Heger megerősítette, hogy a 200 ezer adag orosz Szputnyik V vakcinát, amely március elején érkezett Szlovákiába, a kormány már kifizette. Jelezte, hogy a titkosított adásvételi szerződést kikérte, és meg akarja tudni, hol történt hiba. (Nem csak az orosz, de a nyugati vakcinák adásvételi szerződései is titkosítottak, így rendelkezett az azokat beszerző Európai Bizottság – a szerk.)

 

Heger Matovič magyarországi útja kapcsán leszögezte, hogy minden külföldi utat az illetékes helyi szlovákiai külképviselet szervez meg, és az ilyen találkozókon a nagykövetségek képviselőinek is ott kellene lennie.

 

Heger „nem túl szerencsésnek” nevezte a magyarországi találkozón szintén részt vevő Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő azon kijelentését, hogy azért lehetett eredményes a találkozó, mert nem voltak ott a szlovák diplomácia képviselői. A kormányfő erről szeretne beszélni a képviselővel, és jövő héten Ivan Korčok (SaS) külügyminiszterrel is találkozni akar.

 

Mivel a ŠÚKL nem rendelkezik a szükséges tanúsítvánnyal, hogy bevizsgálja az orosz vakcinát, Igor Matovič pénteken Magyarországtól kért segítséget, amely rendelkezik a szükséges besorolású laborral. A szlovákiai sajtó ezt úgy értékelte, hogy Matovič le akarja járatni a szlovák gyógyszerfelügyeletet. Az ezzel kapcsolatos kérdésre reagálva Heger kitérő választ adott, és kijelentette, hogy „becsüljük meg a tehetséges embereinket”.

 

Heger jelezte, hogy bizakodva figyeli a járványmutatók kedvező alakulását, és köszönetet mondott a lakosságnak a fegyelmezettségükért. Majd kijelentette, hogy teljességgel tudatában van kormánya felelősségének:

 

„Csapatjátékos vagyok, és ez a kormány csak akkor lehet sikeres, ha egységes és összetartó lesz”

 

fogalmazott.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.