Nyitókép: archív

 

A javuló járványügyi helyzet az iskolák megnyitását is lehetővé teszi. Április 19-től, azaz jövő hét hétfőtől az oktatásügyi intézmények az elsők között nyithatják meg kapuikat. A részletekről Filip Mónikát, az oktatásügyi minisztérium magyar nemzetiségű államtitkárát kérdeztük.

 

Jövő héttől újraindul a jelenléti oktatás az iskolákban. Milyen időpontokban és szakaszokban kerül rá sor?

 

Hétfőtől, április 19-től megkezdődik a jelenléti oktatás az alapiskolák 8. és 9. évfolyamai számára is. Kivételt csak az egészségügyi minisztérium Covid automatája szerinti fekete besorolású járások jelentik.

 hirdetes_810x300  

 

A diák akkor vehet részt az órán, ha törvényes képviselőjének érvényes negatív tesztje van. Tesztelik továbbá a felső tagozatos diákokat is.

 

Továbbra is érvényes, hogy ha a fertőzés újra felüti a fejét, az iskolaigazgató a fenntartó vagy a regionális tisztiorvos jóváhagyásával bezárhatja az iskolát vagy az osztályt az iskolai Covid-szemafor előírásai szerint.

 

Mit jelent a regionális covid-automata, amiről Gröhling miniszter úr is beszélt, és miben befolyásolja az iskolanyitást?

 

Április 26-tól az egész iskolaügy áttér a regionális Covid-automatára. A kedvező járványügyi helyzettel rendelkező járásokban így további iskolák számára is lehetővé válik a nyitás.

 

A fekete besorolású járások ugyanabban a maradnak rezsimben, mint eddig. Azaz, csak az óvodák és az alsó tagozatú iskolák, illetve az egészségügyi iskolák lehetnek nyitva, ott is legfeljebb kiscsoportos, 5 + 1 fő erejéig engedélyezett a jelenléti oktatás.

 

A bordó járásokban (3. fokozat) a fekete fokozatban is működő oktatásügyi intézményeken kívül az alapiskolák végzős, azaz 8. És 9. Évfolyamai is áttérhetnek a jelenléti oktatásra. Továbbá a tanácsadó központok, szabadidőközpontok, egyéni tanterv keretében működő nyelviskolák is.

 

A piros járásokban (2. fokozat) a fentieken kívül a teljes felső tagozat számára is megnyílnak az iskolák, illetve a 8 osztályos gimnáziumok első négy évfolyamai is, az alapiskolák felső tagozatainak megfelelően.

 

A rózsaszín járásokban (1. fokozat) a középiskolák, nyelviskolák, szabadidőközpontok, művészeti iskolák is megnyithatnak csoportos foglalkozások keretén belül.

 

Milyen gyakran aktualizálják a járások színét, azok besorolását?

 

A járások besorolását az egészségügyi minisztérium határozza meg az aktuális járványügyi helyzet alapján minden hét keddjén, ami a rákövetkező héttől lép életbe.

 

Az egyszerűsítés kedvéért szerdától, április 14-től az oktatásügyi minisztérium is közzéteszi térkép formájában a járások aktuális helyzetét és az adott járásban érvényes járványügyi, illetve iskolákra vonatkozó helyzetet.

 

Mi a helyzet az iskolai beiratkozások terén?

 

Mivel jelenleg az iskolai beiratkozások is finiselnek, ennek kapcsán is érdeklődtünk az államtitkár asszonynál a magyar iskolák részeredményeiről. Az oktatásügyi minisztérium azonban csak az április 30-i határidő után fogja tudni összesíteni kiértékelni a beiratkozási helyzetet, részeredményekkel nem rendelkezik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.