Nyitókép forrása: reprofotó

 

Szlovákia alapvető érdeke, hogy az ukrán helyzet ne fajuljon nyílt konfliktussá – állapította a parlament biztonsági és védelmi bizottsága mai zártajtós ülése keretében, amelyről Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter és Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter hétfői közös sajtótájékoztatójukon számoltak be. A két politikus az utóbbi időben többször is szembe került egymással (például a Szputnyik V vakcina kapcsán), Ukrajna kérdésében azonban egyértelműen egy állásponton vannak. Korčok szerint az a legfőbb probléma, hogy „nem tudunk semmit”, az ukrán határ mentén összevont orosz haderők „céljáról, motivációiról és arról, hogy pontosan milyen összetételben vannak jelen”.

 

Korčok elmondása szerint a szlovák diplomácia „már tett lépéseket” az ügyben.

 

„Én is érzékeltem polgáraink félelmét és nyugtalanságát. Megértem, de biztosíthatom őket, hogy a mi álláspontunk miatt nem éri őket semmilyen kár, mert csak annyit kérünk, hogy a felek tartsák tiszteletben a nemzetközi normákat és hogy előrelépésekre kerüljön sor az kelet-ukrajnai konfliktus béketárgyalásaiban”

 

fogalmazott a külügyminiszter.

 hirdetes_300x300  

 

„Az Észak-atlanti Szövetség (NATO) ahogy annak egyik tagjaként Szlovákia sem tervez semmilyen katonai támadást, nem vesz részt annak előkészítésében”

 

hangsúlyozta Jaroslav Naď.

 

Korčok azt hangsúlyozta, hogy a haderőösszevonás és mozgatás minden  szuverén ország elidegeníthetetlen joga, de azt szerinte „átláthatóan, a nemzetközi jogszabályokkal összhangban kell” megtenni. A külügyminiszter elutasította azt a felvetést, hogy Oroszország a NATO hadgyakorlataira reagálna, azt azonban elismerte, hogy jelenleg a Defender-Europe 21 nevű közös, nemzetközi hadgyakorlat zajlik, amelyet viszont annak rendje és módja szerint bejelentettek.

 

A konfliktus intenzitása visszatér a 2014-es szintre

 

Naď védelmi miniszter szerint az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű orosz katona (több tízezres nagyságrendben) és haditechnika (több ezres nagyságrendben) mozgásáról tudni az orosz-ukrán határ mentén. Kiemelte, hogy bár mindenki abban lenne érdekelt, hogy a helyzet a két ország között ne eszkalálódjon, a harci érintkezések száma az ukrán fronton lassan visszatér a 2014-ben érzékelt intenzitáshoz.

 

Naď elutasította, és dezinformációs álhíreknek nevezte azokat a spekulációkat, miszerint Szlovákia határain belül közlekedő katonai konvojok az ukrán válsággal állnának kapcsolatban. Azzal érvelt, hogy míg 2019-ben (a védelmi tárca ekkor az SNS-hez tartozott) 1383 közúti haderőallokációra került sor Szlovákiában, míg tavaly (az ő minisztersége idején) csak 286. Azt elismerte, hogy a csökkenés részben a járványnak is köszönhető.

 

Korčok szerint Szlovákia alapvető érdeke, hogy Ukrajna stabil ország legyen, mivel közvetlen szomszédságban állnak. Egyúttal kijelentette, hogy Szlovákia tiszteletben tartja Ukrajna szándékát az együttműködésre az EU-val és a NATO-val.

 

A parlament biztonsági és védelmi bizottságának mai ülése zártajtós volt, amelyen részt vett Bogdan Kharchuk ukrán attasé is – ő az orosz haderő mozgásáról számolt be a bizottság tagjainak.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!