Nyitókép: procare.sk

 

Két héten belül jelentős változások következhetnek be a koronavírus elleni oltásban. Az érdeklődők hamarosan már 18 éves kortól regisztrálhatnak az oltásra, és még a vakcina típusát is megválaszthatják. Emellett az elkövetkezendő napokban arra is fény derül, hogy elkezdődhet-e az oltás Szlovákiában az orosz Szputnyik V vakcinával.

 

Mikor nyitják meg az elektronikus várótermet az összes, oltás iránt érdeklődő felnőtt számára?

 

 hirdetes_810x300  

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint az összes 18 év feletti polgár számára legkésőbb két hét múlva nyithatják meg a várótermet.

 

Az időpontadás során továbbra is az illető korát fogják figyelembe venni?

 

Igen, a váróteremben várakozóknak a legidősebbtől a legfiatalabbig fogják kiosztani az időpontokat. Az embereknek nem kell attól tartaniuk, hogy az, aki korábban jelentkezik be, megelőzi őket.

 

Az viszont megtörténhet, hogy valamelyik régióban egy fiatalabb ember előbb fogja megkapni az oltást, mint egy másik régióban. Ez az oltás iránti érdeklődéstől fog függeni az adott régióban.

 

A váróterem teljes megnyitása előtt megkaphatja az oltást egy olyan 40 évnél fiatalabb személy is, akinek erre még nem lenne jogosultsága?

 

Igen. Az egészségügyi tárca rendelete szerint azok a 18 év feletti személyek, akik 70 évnél idősebb személyt kísérnek el az oltásra, szintén megkaphatják az oltást. Ezzel a lehetőséggel az érdeklődők jövő héttől élhetnek. Az egészségügyi miniszter szerint ennek a rendeletnek köszönhetően a fiatalok meg fogják győzni az időseket arról, hogy együtt oltassák be magukat.

 

Az oltás iránt érdeklődő személy mikor választhat a vakcinák közül?

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter azt szeretné, ha a vakcinaválasztás a váróterem teljes megnyitásával együtt válna elérhetővé. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődők számára a vakcinaválasztás két héten belül elérhető lesz.

 

Mikortól és kiket fognak oltani a Johnson & Johnson egydózisú vakcinájával?

 

A Johnson & Johnson vakcinával már jövő héttől megkezdik az oltást. Az egészségügyi miniszter szerint a vakcinával elsősorban a lakosság specifikus csoportjait, például a roma közösséget fogják oltani. Az amerikai vakcinából eddig 26 400 darab érkezett Szlovákiába, az év végéig pedig 1,4 millió adagot várnak.

 

Az orosz Szputnyik V vakcinával is fognak oltani?

 

A Szputnyik V vakcinával való oltás már elő van készítve, de a minisztérium még mindig a magyarországi tanúsítvánnyal rendelkező laboratórium vizsgálati eredményeire vár. Az eredmény tíz napon belül ismert lesz.

 

Biztonságos az orosz vakcina?

 

A minisztérium szerint a Szputnyik V biztonságossága a Vaxzevria (AstraZeneca) és a Johnson & Johnson vakcinák szintjén áll, ugyanis mindhárom vakcina vektor alapú.

 

A megvásárolt kétmillió orosz vakcinából a többi is megérkezik Szlovákiába?

 

Lengvarský egyelőre nem tervezi a többi Szputnyik behozatalát. Elmondása szerint először kíváncsi lesz arra, hogy mekkora lesz az érdeklődés az oltóanyag iránt, csak azután szeretne dönteni a továbbiakról.

 

Közzéteszi a minisztérium az orosz vakcina megvásárlásával kapcsolatos szerződést? Ha igen, mikor?

 

„Közzétesszük a szerződést“ – mondta Lengvarský. Egyelőre az orosz félre várnak, eddig ugyanis nem érkezett válasz arra, hogy engedélyezi-e a szerződés közzétételét. Ha nem is engedélyezik, Szlovákia büntetés fejében is közzéteszi a szerződést. A szerződés közzétételére hétfőn vagy kedden kerülhet sor.

 

A beoltottak mikor kapják meg a COVID-útlevelet?

 

Június 25-től.

 

Az elkövetkezendő időszakban változni fog a koronavírus-tesztelés?

 

Ez a járványügyi helyzettől fog függeni. A COVID-automata szerint Szlovákia jelenleg a bordó fázisban van, de az egészségügyi miniszter szerint hamarosan átmehet a piros fázisba. Ez a tesztelés enyhítését is jelentené, ami azt jelenti, hogy az embereknek nem kellene olyan gyakran tesztelésre járniuk.

 

Meddig fognak működni a mobil mintavételi helyek?

 

A szerződéseik június 30-ig szólnak. Lengvarský nem zárja ki, hogy ezután az időpont után megszüntetik őket.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.